Število sodelujočih umetnikov, ki se bodo potegovali za štirideset nagrad mednarodne strokovne žirije, je namreč že preseglo rekord iz leta 1997. Do zdaj se je na slikarski dogodek z najdaljšo tradicijo v Piranu prijavilo več kot 330 sodelujočih ustvarjalcev iz desetih držav. Svoja platna, že osmo leto pa tudi keramiko, lahko prijavijo še danes.

Edina slikarska manifestacija s tekmovalnim značajem Obalnih galerij je letos privabila še večje število mladih in več profesionalnih slikarjev. "Gre za umetniški dogodek, ki kljub čedalje strožjim kriterijem ocenjevanja mednarodne žirije ohranja značaj odprte manifestacije. V njem lahko sodelujejo tako akademski kot tudi laični slikarji," je pojasnila Nives Marvin iz Obalnih galerij, ena gonilnih sil letošnjega Ex tempora. "Vse bolj množično udejstvovanje likovnikov na piranskem ekstemporu priča o rastoči prepoznavnosti dogajanja, ki ohranja značaj popularne in množične prireditve. Rekordno število udeležencev je letos v Piran privabilo tudi živopisno dogajanje na kar osmih različnih prizoriščih," je še povedala Marvinova.

Poleg sobotne razglasitve rezultatov in podelitve nagrad na Tartinijevem trgu, ki bo ob 20. uri, so organizatorji letos prireditev popestrili tako, da bo zanimiva tudi za mlade. Poleg današnjega otroškega slikarskega ekstempora so organizirali petkovo "gusarsko dopoldne v Piranu". Ta dan bodo na svoj račun prišli tudi grafitarji, ki bodo kraljevali na glavnem piranskem pomolu.

Inspiracija na solinah

Medtem so v Casermi v avtentični krajini Sečoveljskih solin svoje ustvarjanje na delavnici Genius Loci Lera včeraj zaključili videast Srečo Dragan iz Ljubljane, kipar Metod Frlic iz Škofije Loke, fotograf Jaka Jeraša iz Kopra, slikar Valentin Oman iz Ljubljane in literat Tone Pavček. Na isti lokaciji lahko občudujemo sadove dela umetnikov, ki so se delavnice udeležili lani.

V Galeriji Hermana Pečariča so odprli razstavo umetnin lanskih nagrajencev Ex tempora keramike. Danes bodo odprli vrata Tartinijeve hiše, kjer bo ob 20. uri otvoritev razstave keramičnih del skupine, ki je ustvarjala pod mentorstvom Apolonije Krejačič. Netekmovalni del letošnjega Ex tempora keramike je doživel vrhunec z včerajšnjo otvoritvijo razstave COMPASS Delije Prvački, ki je bila v križnem hodniku minoritskega samostana v Piranu ob 20. uri.

Štiri desetletja ustvarjanja

V Obalnih galerijah so obdobje štirih desetletij piranskega slikarskega ekstempora letos prvič zbrali v obsežnem katalogu, Ex tempore Piran 1966-2006, nagrajena dela pa so razstavili v koprski galeriji Loža. Po sobotnem sklepnem dogodku na osrednjem piranskem trgu bo vse do konca meseca mogoče občudovati tudi sad ustvarjalne vneme letošnjih udeležencev, in sicer v Mestni galeriji Piran in po več letih ponovno v skladišču soli Monfort v Portorožu.