Ministrstvo bo tudi pripravilo program ureditve in vzdrževanja vseh drugih raziskanih in potrjenih vojnih grobišč.

Spominski park na Teznem se bo raztezal na celotnem področju, kjer so bili s sondiranjem najdeni posmrtni ostanki žrtev povojnih pobojev ob koncu druge svetovne vojne. Na vseh lokacijah, na katerih se nahajajo potrjena grobišča, se bodo postavila spominska obeležja in se v skladu s pokopališkim redom za vojna grobišča zavarovala pred neupravičenimi posegi.

Sondiranje in drugi postopki ugotavljanja že evidentiranih grobišč na območju Teznega pri Mariboru in drugod po Sloveniji se bo še naprej nadaljevalo. Tako bo ministrstvo za vsa domnevna grobišča izdalo dovoljenja za izvedbo postopkov ugotavljanja obstoja vojnih grobišč. O tem naj bi predhodno obvestilo tudi policijo in državno tožilstvo.

Prav tako bodo pri vseh nadaljnjih sondiranjih in prekopih sodelovali tudi kriminalistična služba iz Generalne policijske uprave (GPU).

Za vodenje registra vojnih grobišč bo zadolženo ministrstvo.

Vlada je tudi podprla predloge, s katerimi naj bi se uredilo vprašanja povezana z nadaljnjim ravnanjem z izkopanimi posmrtnimi ostanki. Tako bo ministrstvo pri že odkopanih in identificiranih truplih lahko svojcem ali drugim fizičnim ali pravnim osebam izdalo dovoljenje za prekop.

V primeru neidentificiranih posmrtnih ostankov bodo žrtve povojnih pobojev pokopali v skupna grobišča oziroma kostnice. Tako se bo za zemljišča, kjer je predvidena gradnja infrastrukturnih objektov ali drugih objektov v javnem interesu, pripravil projekt izgradnje regijskih kostnic. Prav tako naj bi se v takšnih primerih preučila možnost pokopa v grobna polja brez gradnje betonskih kostnic. Znano je že, da bo ena od regijskih kostnic v Škofji Loki.

Ministrstvo pa bo tudi nadaljevalo postopke za sklenitev meddržavnih sporazumov o urejanju vojnih grobišč z Madžarsko, Romunijo in državami na območju nekdanje Jugoslavije.