Predlagana ministrica za zdravje: Zofija Mazej Kukovič

Premier Janša bo kandidatko oziroma kandidata za položaj ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo v imenovanje državnemu zboru predlagal takoj, ko bo ustrezen predlog dogovorjen s koalicijsko partnerico.

Kandidatka za ministrico za zdravje Zofija Mazej Kukovič, rojena 14.5.1955 v Črni na Koroškem, je leta 1980 je diplomirala na Univerzi v Mariboru iz organizacije dela - smer informatika, leta 1989 pa še iz elektrotehnike - elektronike. V letu 1980 je opravila tudi strokovni izpit na podlagi zakona o graditvi objektov. V letu 1995 pa je vpisala mednarodni študij MBA na Brdu pri Kranju in ga zaključila leto pozneje. Leta 2002 se je na Univerzi v Teksasu izobraževala na temo kriznega managementa.

Kandidat za ministra za promet Radovan Žerjav

Kandidat za ministra za promet Radovan Žerjav, rojen 2.12.1968, je leta 1993 diplomiral na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Mariboru, leta 2003 pa zaključil podiplomski študij in postal magister znanosti s področja kemijske tehnologije. Takoj po končanem študiju se je zaposlil v podjetju Nafta Lendava (1993), kjer je kmalu postal vodja oddelka tehnološke operativne priprave proizvodnje, nato pa vodja razvoja za celotno podjetje. Leta 2002 je prevzel dela in naloge tehničnega direktorja Nafte Petrochem, marca 2007 pa direktorja družbe Nafta Biodizel.

Državni zbor se bo z odstopnimi izjavami dosedanjih ministrov za promet Janeza Božiča, za zdravje Andreja Bručana in za visoko šolstvo Jureta Zupana seznanil na četrtkovi izredni seji. Nova ministra za zdravje in za promet pa naj bi državni zbor imenoval na seji prihodnji torek, še pred tem se morata kandidata predstaviti pristojnima matičnima odboroma DZ na zaslišanju.