Hrvaška mejna policija jim dostopa po poti, ki si jo je Joras uredil sam, da mu ne bi bilo potrebno čez hrvaški del prehoda, ni dovolila, je poročal radio Slovenija.

Skupina se je po dveh urah pregovarjanj razšla. Kot je še poročal radio Slovenija, so bili moški člani civilne iniciative domoljubov, ki želijo v Sloveniji patriotizem, mnogi pa jim očitajo tudi nestrpnost.

Joras je v odzivu na dogodek vložil kazensko ovadbo proti neznani osebi. Povedal je namreč, da je 27. avgusta letos prejel pravnomočni sklep okrajnega sodišča v Piranu, po katerem mora Hrvaška umakniti ovire na njegovi poti in v nobenem smislu sme ovirati koriščenja te poti. "Upal sem, da bo Hrvaška upoštevala odločitev sodišča, ampak se to ni zgodilo," je dejal.

Joras je še pojasnil, da je vložil ovadbo proti neznani osebi zato, ker omenjenih policistov ne pozna, zato je v predlogu kazenske ovadbe navedel, naj si pristojne oblasti pomagajo s posnetki TV Slovenija oziroma POP TV, ki sta prišli na kraj dogodka. Meni, da so hrvaški policisti storili kaznivo dejanje, ker so mu preprečili, da bi opravil pripravljalna dela za fasado na njegovi hiši. Pojasnil je, da njemu policisti niso omejevali gibanja, pač pa njegovim prijateljem.

Piransko okrajno sodišče je 4. maja lani izdalo začasno odredbo, po katerem je morala Hrvaška na svoje stroške umakniti cvetlična korita, s katerimi je 21. aprila lani zaprla t.i. "evropsko pot", ki omogoča Jorasu dostop do njegove hiše mimo hrvaške kontrolne točke. Sklep sodišča so poskušali izvršiti 27. julija lani, vendar to ni uspelo.

Okrajno sodišče je 22. januarja letos izdalo še sklep o izvršbi. Ker se je Hrvaška izogibala sprejetju sklepa, je sodišče zaprosilo pravosodno ministrstvo, naj ji sklep izroči preko diplomatske poti. To se je zgodilo 24. julija letos, sklep pa je 27. avgusta postal pravnomočen, je pojasnil Joras.