O imenih kandidatov za nove ministre naj bi se premier Janez Janša, kot je napovedal v četrtek, koalicijsko dogovoril in jih razkril javnosti v desetih dneh.

Vendar se je včeraj pojavljalo precej ugibanja in namigovanj o tem, kdo bodo nasledniki ministrov, ki so odstopili. Predsednik SLS Janez Podobnik je po naših informacijah o tem, ali bi bili pripravljeni prevzeti vodenje prometnega resorja, povprašal kar nekaj strankarskih kolegov. Med njimi tudi celjskega župana Bojana Šrota (ki naj bi se v prihodnjih dneh dokončno odločil, ali bo na novembrskem kongresu SLS kandidiral za predsednika stranke), a nam je ta povedal, da ministrskega mesta ne namerava sprejeti. V SLS omenjajo kot mogočega kandidata, ki naj bi tudi že dobil ponudbo, še finančnega ministra v Bajukovi vladi Zvonka Ivanušiča, toda Ivanušič naj prav tako ne bi bil navdušen nad ponujenim mestom. Najresnejši mogoči kandidat za to mesto naj bi bil nekdanji prometni minister in sedanji vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik. Včeraj naj bi priznal, da mu je Janez Podobnik ponudil ta položaj, a je to možnost zavrnil. »Opravljam dovolj odgovorno funkcijo v parlamentu in jo nameravam opravljati do konca mandata,« je dejal Presečnik in nam še zagotovil, da se ne bo pustil prepričati. Vendar v SLS še vedno upajo, da si bo pod težo njihovih argumentov in pritiskov le premislil.

Kot najverjetnejšo kandidatko za ministrico za visoko šolstvo iz vrst NSi so v zadnjih dveh dneh omenjali državno sekretarko na ministrstvu za šolstvo Alenko Šverc. Šverčeva je včeraj sporočila, da ji je predsednik NSi Andrej Bajuk res ponudil vodenje ministrstva za visoko šolstvo, vendar sama ne vidi razlogov, da bi odšla z ministrstva za šolstvo, saj z ministrom Zverom in ekipo na šolskemu ministrstvu zelo dobro sodelujejo in uspešno peljejo zastavljene projekte. Poleg njenega krožijo v NSi še nekatera imena: ime evropske poslanke Ljudmile Novak, pa nekdanjega direktorja Litostroja Jožeta Duhovnika..., a kakega večjega navdušenja nad morebitno njuno kandidaturo ni opaziti niti v NSi.

Kot najverjetnejšo kandidatko za ministrico za zdravje iz vrst SDS še vedno omenjajo Bojano Beović, poleg nje pa tudi direktorja splošne bolnišnice v Mariboru Gregorja Pivca.