***So Janševe zamenjave upravičene. Pridružite se debati!***

Ob tem se namreč že pojavljajo nekateri pomisleki, da je možna tudi kakšna zamenjava resorjev, česar včeraj predsednik vlade ni izključil (ne nazadnje v koalicijski pogodbi ni zapisano, katera ministrstva pripadajo kakšni stranki), se je pa iz nastopa prvaka SLS Janeza Podobnika dalo sklepati, da njihova stranka od prometnega ministrstva ne bo odstopila. »SLS bo z vso odgovornostjo, ki jo ima, do konca tega mandata vodil resor za promet,« je poudaril Podobnik in dodal, da imajo zagotovilo, da bo ostal ta resor v njihovih rokah. »Gre za korektnost, kredibilnost, gre za trdnost koalicije. Koalicija je v takšni situaciji, ko potrebuje enotno, močno SLS in močnega predsednika SLS,« je dejal Podobnik in zavrnil možnost, da bi prevzel prometno ministrstvo oziroma da bi sam na to mesto predlagal sedanjega državnega sekretarja Petra Verliča, ki je član SDS. Tako je največja verjetnost, da bodo v SLS uspeli k ponovnemu ministrovanju prepričati poslanca in nekdanjega prometnega ministra Jakoba Presečnika.

***So Janševe zamenjave upravičene. Pridružite se debati!***

Če bodo resorji ostali v rokah istih strank, tudi ni mogoče, da bi ministrstvo za visoko šolstvo, ki je v rokah NSi, prevzela evropska poslanka iz vrst SDS Romana Jordan Cizelj, kot je bilo mogoče slišati včeraj. Več možnosti ima očitno članica NSi, državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo in šport Alenka Šverc. Kot za večino izpraznjenih mest v rokah NSi se je tudi tokrat kot možnost pojavilo ime evropske poslanke Ljudmile Novak.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je dejal, da je že ob snovanju koalicije in koalicijske pogodbe resor visokega šolstva pripadel NSi in bodo vztrajali, da njihovi stranki tudi ostane. Prvak NSi Andrej Bajuk je bil manj odločen oziroma je dogovor označil kot zadevo organov stranke in notranjih pogovorov v koalicijskih vrstah.

***So Janševe zamenjave upravičene. Pridružite se debati!***

Po tistem, ko je za možnega kandidata za ministra za zdravje najprej zakrožilo ime direktorja splošne bolnice v Mariboru Gregorja Pivca, je kasneje kot najverjetnejša izbira Janeza Janše za to mesto prevladala predsednica zdravstvenega sveta in mestna svetnica Bojana Beović, ki nam je sicer včeraj dejala, da o tej možnosti še ni začela razmišljati.

Ostali odzivi so pripeti v člankih v sorodnih vsebinah.