Prvak SLS Janez Podobnik je poudaril, da je bil odstop Janeza Božiča osebna odločitev njihovega zelo dobrega ministra, s katerim sta bila odličen tandem, še zlasti ker sta njuni ministrstvi kot siamska dvojčka.

»Predsednik vlade se je odločil za delno rekonstrukcijo vlade,« je dejal predsednik NSi Andrej Bajuk in poudaril, da bo vlada »iz tega prišla okrepljena«. Koalicijo je označil kot zelo trdno. Odločitev Zupana močno obžaluje, saj je kot minister odigral zelo pomembno vlogo.

Po besedah Jožeta Tanka (SDS) so vsi trije ministri dobro opravljali svoje delo, ki pa so ga obremenjevale »neargumentirane trditve«. »Kolikor toliko normalen človek se odloči, da pod takšnimi pogoji dela ni več mogoče opravljati naprej«.

Opozicija je včerajšnje odstope ministrov pozdravila. »Bolje pozno kot nikoli,« je dejal poslanec Zares Pavel Gantar, ki je prepričan, da Janez Janša rešuje predvsem lastno kožo in ugled celotne vlade, ki ji vse bolj pada podpora javnega mnenja. Ob tem je spomnil, da so poslanci Zares večkrat javno opozorili, da minister Zupan in Bručan nista kos svojim nalogam in ne izpolnjujeta svojih obveznosti. Zato je Zares julija pozval predsednika vlade Janeza Janšo, naj ministra za visoko šolstvo zamenja.

Sašo Peče iz SNS, kjer so še predvčerajšnjim napovedovali vložitev interpelacije zoper ministra Bručana, je dejal, da so po eni strani zadovoljni, da je sam podal odstopno izjavo. Po drugi strani pa so razočarani. »Odstop pomeni le, da se bo zamenjal človek, ki vodi ministrstvo, žal pa se ne bo zamenjala politika ministrstva. To pomeni, da bo zdravje še vedno dobrina na trgu kapitala.«

Predsednica LDS Katarina Kresal meni, da je »dobro, da je do teh odstopov prišlo«, bistveno pa je, kako bo izpraznjena mesta predsednik vlade zapolnil z novimi ministri. Sicer pa Kresalova ocenjuje, da ima vlada »očitno določene probleme znotraj same sebe«, menjava ministrov pa je, kot je dodala, mnogokrat odraz padanja javnomnenjske podpore vladi.