Monodrama odseva tegobe in radosti preprostega, revnega Mariborčana Dušana Vaupotiča - Duleta v postsocialističnem obubožanem Mariboru. Jubilejno predstavo je zaokrožil koncert skupine Free Spirits, proslavili pa so tudi peto obletnico dramskega društva Mariborska kulturno-umetniška iniciativa (MUKI), so sporočili s festivala.

Dule je brezposelni mariborski lokal patriot, ki poskuša s kandidaturo opozoriti nase ter na socialne in družbene dileme, značilne za Maribor in Slovenijo nasploh. Brez dela je ostal, ko je šlo v stečaj njegovo podjetje. Je tipičen lumpenproletarec, preproste pameti, iskren, brez dlake na jeziku. Od ostalih someščanov s podobno usodo se Dule razlikuje po aktivni odločitvi, "da je treba nekaj spremeniti" in v stilu Ivana Krambergerja kandidira za predsednika države, piše na spletnih straneh MUKI.

Špasfest že od sobote oživlja staro mariborsko mestno jedro. Do 8. septembra so na osmih prizoriščih na ogled komedije, lutkovne predstave in poulični performansi, na Trgu svobode pa stojijo tudi stojnice s starimi obrtmi.