Festiva, v tekmovlnem programu katerega je dvaindvajset filmov, bo odprl britanski film Atonement s Keiro Knightley in Jamesom McAvoyem. Med zvezdniškimi imeni, ki se bodo prvi dan navzoča na rdeči preprogi, so tudi Rupert Everett, Vanessa Redgrave in režiserka Jane Campion.

Ang Lee, ki je pred dvema letoma prejel zlatega leva za film Gora Brokeback, bo predstavil svoj novi film Lust, Caution, ki je med glavnimi favoriti za nagrado. Sem spadajo tudi že omenjeni Atonement režiserja Joa Wrighta, ki se menda že spogleduje z oskarjem, Sleuth Kennetha Branagha, v katerem nastopata Michael Caine in Jude Law, film I'm Not There, katerega zvezdnika sta med drugimi Richard Gere in Cate Blanchett ter It's A Free World režiserja Kena Loacha o delu priseljencev v Veliki Britaniji.

V glavnem programu bo tudi srhljivka Michaela Claytona, v kateri nastopa George Clooney, Brad Pitt pa bo v Benetkah predstavil svoj vestern The Assasination of Jesse James. Na festivalu bodo prikazali še zadnji projekt Woodyja Allena Cassandra s Collinom Farrelom in Ewanom McGregorjem.

Letošnjega zlatega leva za življenjsko delo bo prejel Tim Burton, režiser filmov Edvard Škarjeroki in Mora pred božičem, na festivalu pa bodo prvič nagradili film z gejevsko temo oziroma liki.

Tajvanske oblasti so protestirale, ker so organizatorji festivala zapisali, da film režiserja Leeja prihaja iz Tavjana, Kitajska, kot da je ta otoška država še vedno del kitajske republike. Tajvan je suvereno vlado dobil leta 1949, toda Peking ga ima še vedno za del svojega ozemlja. Tajvanski svet za notranje zadeve je Kitajsko obtožil, da vpliva na festivalski program in da se njena »črna roka« vmešava v čisti svet umetnosti.