Predsednik Triglavove uprave Andrej Kocič je še včeraj dopoldne zatrjeval, da se s predstavniki Allianza pred dnevi ni srečal in da nima mandata za iskanje potencialnih kupcev. Popoldne pa smo iz Allianza dobili presenetljiv odgovor na naša v torek zastavljena vprašanja, ali jih zanima vstop v Triglav in ali so se o tem z upravo zavarovalnice pred dnevi res pogovarjali. "Slovenski mediji so danes (včeraj op. p.) poročali, da naj bi Allianz vstopil v Triglav. To je najbrž povezano s tem, da je Triglav interesente javno povabil k oddaji ponudb za del družbe, ki naj bi se prodal," je odgovorila predstavnica za odnose z javnostmi Allianza Gesa Walter in poudarila, da je politika njihove hiše, da govoric ne komentirajo. Dodala pa je, da v prihodnosti v regiji srednje in vzhodne Evrope vidijo zelo dobre možnosti za svojo nadaljnjo rast.

Ko smo s to izjavo soočili Andreja Kociča, je vztrajal, da ne drži, da bi Triglav iskal interesente za vstop v lastništvo zavarovalnice. Zatrdil je, da uprava ni nikogar vabila k oddaji ponudbe, saj zato ni dobila pooblastil. Tudi predsednik nadzornega sveta Damjan Mihevc je potrdil, da uprava zavarovalnice od nadzornega sveta ni dobila nobenih tovrstnih pooblastil, niti se na nadzornem svetu nikoli niso pogovarjali o iskanju strateškega kupca za Triglav. "Moje osebno stališče je, da ohranimo Zavarovalnico Triglav v slovenski lasti. S tujimi zavarovalnicami niti jaz osebno niti nadzorni svet ni imel doslej nobenega uradnega stika, neuradno pa sem tudi jaz slišal, da naj bi se velike zavarovalnice zanimale za Triglav," je dodal. Andrej Kocič je sicer prepričan, da bo v prihodnosti za Triglav še več zanimanja, in to prav s strani največjih zavarovalnic, saj je na trgu jugovzhodne Evrope uspel pridobiti 15-odstotni delež.

Pomenljivo je, da si je minister za finance Andrej Bajuk, ki po naših informacijah vstopu tujega strateškega partnerja ni naklonjen, včeraj vzel še nekaj dni časa za odgovore na naša vprašanja, povezana s Triglavom. Glavnina vprašanj se je nanašala na posledice zakona o pravnih naslednicah pidov, zaradi katerega bo moral Triglav do konca januarja na borzo, do konca julija pa bi morala državna Kad in Sod objaviti ponudbo za prevzem. Vlada namreč vsaj za zdaj vztraja pri tem, da bo Republika Slovenija v Triglavu obdržala 25 odstotkov plus eno delnico, po popidovskem zakonu pa bi država morala objaviti ponudbo za prevzem, če bi imela več kot 15-odstotni delež Triglava. Kot smo opozorili včeraj, bi lahko bil ravno popidovski zakon priročen izgovor za spremembo strategije glede privatizacije Triglava, tako da bi se delež države zmanjšal pod 15 odstotkov in bi v lastništvo lahko vstopil tuji partner. Podobna vprašanja smo naslovili tudi na kabinet predsednika vlade Janeza Janše, vendar so jih posredovali ministrstvu za finance.

Poleg tega nas je zanimalo, ali se je premier kadar koli sestal s predstavniki zavarovalnice Allianz in ali so mu ob tem izrazili interes za vstop v Triglav oziroma na slovenski zavarovalniški trg. Ker so se takoj pojavila ugibanja, ali ni bil tudi Triglav na pogovorih z nemško kanclerko Angelo Merkel obljubljen Allianzu, smo Janšev kabinet prosili tudi za pojasnilo, ali se je premier o interesih Allianza na slovenskem trgu kadar koli pogovarjal z nemško kanclerko oziroma drugimi predstavniki nemške vlade. Namesto nikalnega ali pritrdilnega odgovora so nam odgovorili, da "takšnih in podobnih špekulacij ne nameravamo komentirati."