Kot je dejal poslanec Sašo Peče, bo v četrtek o tem govorilo predsedstvo stranke in potrdilo besedilo, ki ga bodo nato ponudili drugim poslankam in poslancem v sopodpis. Če ne bo poslanske podpore, bodo pozvali predsednika države k sklicu seje, je napovedal Peče, ker gre za pomembna vprašanja, z obravnavo katerih ne gre odlašati. Do napovedi o izredni seji so v poslanskih skupinah za zdaj precej zadržani.

SNS: Sporazum je samo Janšina usluga Sanaderju

Po besedah Pečeta SNS želi z izredno sejo in na njej sprejetimi sklepi preprečiti, "da bi bil individualni sporazum Sanader-Janša uradno stališče države o izboru tretje strani pri reševanju mejnih vprašanj med državama". Peče je Janši očital, da je bil dogovor o tako pomembni temi, kot je ozemeljska celovitost Slovenije, sprejet izključno pod vplivom skorajšnjih hrvaških parlamentarnih volitev kot usluga Sanaderju.

Sejo lahko sklice 23 poslancev ali predsednik republike

Podpora šestih poslancev SNS ne zadostuje za sklic izredne seje parlamenta v zvezi s posredovanjem Meddržavnega sodišča v Haagu glede vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško. V skladu s poslovnikom namreč lahko sklic izrednega zasedanja zahteva četrtina poslancev državnega zbora (vsaj 23) ali predsednik republike.