Temu so nasprotovale opozicijska LDS in SNS ter vladna SLS. Večinsko podporo pa ima še vedno za posredovanje tretje strani. Dogovorili so se še, da bodo pred kakršnimikoli novimi odločitvami pridobili pravna mnenja. Po besedah Janše sicer Haag še naprej ostaja "realna opcija pod določenimi pogoji".

Janša: Slovenska politika enotno ostaja v okvirih

Kot je povedal premier, po današnjem sestanku "slovenska politika dokaj enotno ostaja v okvirih, ki smo jih začrtali na prejšnjem sestanku, to pomeni, da je Slovenija glede določitve meje med Slovenijo in Hrvaško na točkah, kjer ni soglasja, pripravljena na posredovanje tretje strani". Kot je dejal, je predsednike strank po nedeljskem sestanku s Sanaderjem na Bledu seznanil s podrobnostmi, vsebino, variantami in možnostmi, ki so na voljo v prihodnosti. "Tudi v zvezi s temi smo dosegli visoko stopnjo soglasja, ne popolno, vendar dovolj visoko, da lahko nadaljujemo z določenimi aktivnostmi," je dejal.

"Večinska odločitev je, da nadaljujemo po tej poti"

Med možnostmi je navedel sodišče v Haagu, o katerem sta govorila s Sanaderjem. "Kar se tiče realizacije, se bo na naši strani delalo na tem, da tiste stvari, ki niso popolnoma jasne, še nadalje razčistimo, vendar pa je, ne soglasna, ampak daleč večinska odločitev, da nadaljujemo po tej poti".

Glede trditve Marjana Podobnika, da je nedeljski načelni dogovor s Sanaderjem o Haagu za Slovenijo škodljiv, ker postavlja pod vprašanje celovitost Piranskega zaliva, je premier dejal, da "to ne drži in da tega ne bi komentiral".

Vlačič: Haag dobra izbira ob upoštevanju načela pravičnosti

Docent za pomorsko in gospodarsko pravo na fakulteti za pomorstvo in promet Patrick Vlačič je dejal, da je Meddržavno sodišče v Haagu dobra izbira za reševanje spora okoli slovensko-hrvaške meje na morju in spornih točk na kopenski meji, "če bodo osnovne smernice, ki jih je določila slovenska politika, upoštevane".

Upoštevati je potrebno zgodovinske okoliščine

Na vprašanje, ali meni, da je sodišče v Haagu dobra izbira, je Vlačič, ki je tudi svetovalec predsednika SD Boruta Pahorja, odgovoril, da je dobra izbira, ker gre za sodišče, ki ima v takšnih sporih veliko izkušenj in velik mednarodni ugled. Pri tem je izpostavil pomen odločanja po načelu pravičnosti ter upoštevanje zgodovinskih in drugih okoliščin, ki pridejo pri tem primeru v poštev.

Lahko Hrvaška zavrne upoštevanje načela pravičnosti?

Če pa hrvaška stran ne bo pristala na upoštevanje načela pravičnosti, spora ne bi smeli razreševati na Meddržavnem sodišču v Haagu, ampak bi morali iskati nove možnosti za njegovo razrešitev, je še menil Vlačič.