Priletna gospa, 22-kratna teniška prvakinja Jugoslavije, nekdanja vratarka rokometne reprezentance in režiserka na TV Beograd, ki je teniških skrivnosti naučila Moniko Seleš, Gorana Ivaniševića in Ivo Majoli, je razkrila, da zmagovalna miselnost Noleta oziroma Nokio, kot kličejo Djokovića, spremlja že od rosnih let. "Ko je prvič prijel za lopar, je dejal, da bo nekoč številka ena na svetu, sama pa sem kmalu ugotovila, da takšnega teniškega talenta po Moniki Seleš še nisem videla."

Genčićeva ga je nato odpeljala v Beograd, kjer ga je trenirala in ga pri 12 letih poslala v Nemčijo v akademijo Nikole Pilića. Tam se je Novak prvič znašel sam, brez družine. Po treh mesecih se je vrnil domov, pripravljen na vzpon med najboljše na svetu v svoji starostni kategoriji. Tako je bil pri 14 letih evropski prvak med posamezniki, dvojicami in ekipami in od takrat naprej vsako leto napredoval za nekaj stopničk ter se letos povzpel med svetovno elito.

Trenutno tretjega igralca sveta je Genčićeva na teniško igrišče povabila na Kopaoniku, kjer je bil njegov oče Srdjan smučarski vaditelj. Tam je spoznal Novakovo mamo Dijano, s katero sta odprla restavracijo, v kateri je najstarejši sin v družini Djoković spoznal peto igralko z lestvice WTA Ano Ivanović, ko sta imela srbska teniška zvezdnika štiri leta. "Z Novakom sva skupaj odraščala, trenirala in sanjala o velikih uspehih, a si nikoli nisva mislila, da bova igrala v zaključnem delu turnirjev velike četverice. Še vedno se druživa in se pri tem zelo zabavava," je o Djokoviću povedala Ana Ivanović in na vprašanje, če je med njima še kaj več od prijateljstva, odgovorila: "Sva velika prijatelja in to bova za vedno ostala." Ivanovićeva in ostali Djokovićevi prijatelji z veseljem povedo, da je šestkratni zmagovalec turnirjev ATP kljub 20 letom zrel, inteligenten in odgovoren mož, a mu ne manjka značilne srbske sproščenosti, ki večkrat privede do norčij, s katerimi nasmeji okolico.

"Godijo mi pohvale, a v športu ne smeš nikoli zaspati na lovorikah. Brez talenta ne gre, toda zavedam se, da je uspeh sestavljen iz 95 odstotkov dela in petih talenta. Zato moram nadaljevati z zavzetim treniranjem, če hočem nekoč izpolniti največji cilj in postati številka ena na lestvici ATP," je svojo teniško filozofijo razkril Novak Djoković, ki ima dva naslednika. To sta njegova mlajša brata Djordje in Marko, ki je državni prvak Srbije do 16 let, oba pa sta se s tenisom začela ukvarjati pod vodstvom Jelene Genčić.