Potem ko so maja odpovedali tekmo evropskega pokala ETU v Portorožu, ker ni bilo posluha lokalnih oblasti in je bilo preveč težav zaradi zapore ceste, je ta del Slovenije znova postal temna lisa na triatlonskem zemljevidu. Lena Fafangel, bivša jadralka in plavalka, je na državnem prvenstvu na šprint triatlonu, v in ob Rudniškem jezeru v Kočevju, osvojila tretje mesto kot članica TK Krško. To je simbolika slovenskega triatlona, ki še ni našel mesta na športni sceni.

V katero smer pa pelje svetovni triatlon, je pokazal tudi njen klubski kolega Jaroslav Kovačič. Prednost dobivajo plavalci, bivši plavalci in triatlonci, ki od mlajših kategorij trenirajo plavanje. "Za nas bivše plavalce je samo ena taktika. Takoj po štartnem poku na polno in potem, dokler gre," je razkril Kovačič po svojem največjem uspehu, saj je v Kočevju šele v zadnjih 500 metrih moral priznati premoč Bojana Cebina in Uroša Semeta. "Deset sekund preveč sem izgubil pri preobuvanju tekaškega copata, ker ga nisem mogel hitro natakniti. To je bilo tisto, kar je odločilo," je Seme pojasnil ključni trenutek.

Ne samo organizacija triatlona v Kočevju, ki poleg blejskega in posebnega bohinjskega triatlona jeklenih sodi med največje, tudi 230 udeležencev je dokaz odmevnosti dogodka. Ribničani vlečejo pot naprej tudi med mladimi. V moški konkurenci so imeli Ribničani suvereno prevlado. Med deseterico v absolutni konkurenci je bilo kar sedem članov dveh ribniških klubov TK Inles Riko in TK Grič. Od teh je "kupljen" le Kranjčan Uroš Seme. To ni nič presenetljivega. V TK Ribnica dela edini profesionalni trener Miloš Petelin, ki ga (delno) plačuje MŠŠ. Kar četverica spredaj pa je mladih upov, letnikov 88, 89 in 90. Tu mnogi vidijo prihodnost slovenskega triatlona.

Prvaka Bojan Cebin in Mateja Šimic nosita zastavo v članski konkurenci na mednarodni sceni. Cebin je izvrsten atlet. Maja je 21-letni Ribničan osvojil naslov svetovnega prvaka v duatlonu med mlajšimi člani. Pred tedni je osvojil šele prvo točko v evropskem pokalu ETU tudi v triatlonu. "Plavanje je moja šibka točka. Še veliko dela me čaka, da bom lahko s prvimi prišel iz vode, kar je v elitni konkurenci pogoj za uspeh. Na bližnji tekmi evropskega pokala v Splitu bi rad osvojil nove točke," se nadeja Cebin, trenutno 143. na evropski triatlonski lestvici.

Šimiceva tekme izbira zelo previdno. Po zaslugi točk iz lanske sezone, kar je dovolj za 193. mesto, sta pred njo tudi Melita Šinkovec in veteranka Nataša Nakrst. Na svetovni lestvici in kvalifikacijski listi Peking 2008 pod oznako SLO ni nikogar. Nakrstova, profesorica športne vzgoje, je še vedno mnogim za vzor in ne diha le Šimicevi za petami. "V takem ritmu bi lahko nadaljevala tudi na dolgem triatlonu," je pripomnila svetovna veteranska prvakinja v tej disciplini. Šele v Kočevju je Šimiceva presegla njenih 20 naslovov državne prvakinje v disciplinah pod okriljem TZS. Že na triatlonu na Bledu 8. septembra, ko bo državno prvenstvo v olimpijski razdalji, jo Nakrstova lahko znova ujame. "Letos na triatlon jeklenih ne grem, čeprav me o tem vsi sprašujejo, saj me niso videli na štartni listi. Potrebnega je preveč drugačnega treninga - z veslanjem vred. Letos imam cilje le na pravem triatlonu," Nakrstova odvrača pozornost s sobotnega triatlona jeklenih, kjer je doslej zmagala kar enajstkrat.