Med dvanajstimi doslej napovedanimi kandidati jih bo namreč kar osem kandidiralo s podporo volivk in volivcev. Ti lahko od ponedeljka na upravnih enotah, ki vodijo evidenco volilne pravice, ne glede na kraj stalnega prebivališča oddajajo svoje podpise za posamezne kandidate. Vsak volivec lahko da podporo s svojim podpisom le enkrat. Ko bodo posamezni kandidati zbrali potrebnih 5000 podpisov podpore, morajo kandidaturo do 26. septembra vložiti na Državno volilno komisijo.

Kandidaturo s podporo volivk in volivcev so doslej napovedali evropski poslanec Lojze Peterle, ki ga ob tem podpira trojček pomladnih strank SDS, NSi in SLS, nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari (podpora LDS), nekdanji slovenski veleposlanik pri ZN Danilo Tuerk (podpora SD, DeSUS in Zares), samostojni kulturni delavec Artur Štern, podjetnika Marjan Beranič in Jože Andrejaš, upokojenec Pavel Premrl ter študent Matej Sedmak.

V bitki za predsedniški stolček se bodo pomerili tudi trije strankarski kandidati. Predsednik SNS Zmago Jelinčič bo kandidiral s podporo treh poslancev nacionalne stranke, predsednika zunajparlamentarnih strank Darko Krajnc (Stranka mladih Slovenije) in Monika Piberl (Glas žensk Slovenije) pa bosta za vložitev kandidature potrebovala 3000 podpisov volivk in volivcev. Tudi predsednica YHD - Društva za teorijo in kulturo hendikepa Elena Pečarič bo morala zbrati 5000 podpisov, ki jih bodo pomagali zbrati zunajparlamentarna stranka Akacije.

Za predsednika republike bo izvoljen kandidat, ki bo dobil večino veljavnih glasov. Če noben kandidat na volitvah 21. oktobra ne bo dobil večine glasov, se glasovanje ponovi med kandidatoma, ki sta dobila največ glasov. Ponovno glasovanje se opravi najpozneje 21 dni po prvem glasovanju, kar pomeni, da je lahko drugi krog najpozneje v nedeljo, 11. novembra.