Ali tudi on ljubi svoje (avstrijske) "sovražnike", ko jih jezi s postavljanjem cestnih blokad? "Haha, prebral sem ta intervju s Stipetom Mesićem. Avstrijci so mi v svoji drugačnosti zanimivi in jih spoštujem ter cenim," se muza Žižek, ki je z zgraditvijo betonskega zidu čez vinsko cesto sprožil odmeven obmejni spor, ki se razrašča v čezmejnega.

Zakaj so v ponedeljek propadla pogajanja o odkupu vaše posesti, čez katero je speljana avstrijska vinska cesta?

Na sestanku na ministrstvu za javno upravo so mi predlagali, naj odstopim svojo nepremičnino Sloveniji, in so mi zanjo ponudili absolutno prenizko odškodnino. Sicer pa je zame nesprejemljiva vsaka vsota, ki bi mi jo ponudila Slovenija. Zame ne pride v poštev, da bi naša država z davkoplačevalskim denarjem odkupovala zemljišče, po katerem se vozijo izključno Avstrijci. Republika Slovenija ni donatorska država za trikrat bogatejšo Avstrijo. Do Hrvatov, ki so skoraj naši polbratje, se naša vlada obnaša kot gospodar, do Avstrijcev pa kot hlapček.

Roman Rep, državni sekretar na ministrstvu za javno upravo, je po sestanku z vami izjavil, da je edina rešitev razlastitev, če se z vami ne bodo mogli dogovoriti o odkupu.

V Ljubljani vlečejo vse poteze po diktatu Avstrijcev. Seveda lahko sprožijo postopek razlastitve, a bodo neuspešni, ker niso izpolnjeni razlastitveni pogoji, ki jih določa zakon o urejanju prostora. Slovenija ne more izkazati pravnega interesa, saj niti ministrstvo za promet ni moglo kategorizirati te ceste. Potemtakem je to zgolj zasebna pot.

Kako komentirate torkov sklep deželne vlade v Gradcu, da bo zgradila obvozno cesto?

Prav je, naj jo gradijo! Vendar te ceste letos še ne bo, avstrijski volilci pa bodo prej opozorili glavarja na razmetavanje davkoplačevalskega denarja. Gradnja namreč ne bo stala 400.000 evrov, kot glavarstvo prepričuje javnost, temveč najmanj poldrugi milijon evrov. Ko jih bo streznil zdrav razum, se bodo tudi Avstrijci začeli pogovarjati z menoj.

Če bodo gradili cesto, se boste lahko obrisali pod nosom za 700.000 evrov odškodnine, ki jo zahtevate od Avstrijcev.

Nič hudega, tu gre za princip, ne za denar. Treba je imeti državljanski ponos.