Zdaj se je deseterici spet pridružila tudi četverica Lakovič, Smodiš, E. Lorbek in Nesterović, med tistimi, ki so osvojili turnir za Stankovićev pokal, pa je bil tudi košarkar Geoplina Slovana Jaka Klobučar, ki je bil na EP do 20 let tudi kapetan mlajših članov.

Kako ste zadovoljni z nedavno končanim turnirjem na Kitajskem?

Že vseskozi smo govorili, da pripravljalne tekme rezultatsko niso pomembne, temveč je važno le, da se uigramo in dobro pripravimo na dvoboje, na katerih bo šlo zares - tiste na evropskem prvenstvu. Na turnirju na Kitajskem je bilo kljub temu lepo zmagati, pa čeprav naši nasprotniki niso bili na ravni najboljših evropskih reprezentanc.

Pred odhodom ni bilo malo tistih, ki so menili, da je potovanje na drugi konec sveta, za nameček še brez nekaterih nosilcev, v začetnem delu priprav nesmiselno...

Tudi sam sem slišal nekatere podobne očitke, a se je turnir izkazal za zadetek v polno. Čeprav smo pred tem opravili le štiri dni skupnih priprav, je dobro, da smo že na začetku začeli loviti tudi tekmovalno formo z nasprotniki, ki so za ta del priprav primerni.

Kaj pa menite o tem, da so štirje igralci turnir izpustili?

V tem ne vidim nobenega problema, ravno nasprotno - prav je, da se tistemu, ki to potrebuje, v začetnem delu omogoči samostojne priprave, v času katerih lahko sanira tudi vse poškodbe. S tem ni nič slabega. Na Kitajskem smo tako več priložnosti dobili mlajši, ki smo skušali izkoristiti priložnosti in se dokazati selektorju. Že od ponedeljka naprej je reprezentanca spet popolna, časa do začetka prvenstva in priložnosti za uigravanje v popolni zasedbi pa je še več kot dovolj.

Ste pred tremi meseci pričakovali, da boste po EP do 20 let tudi na pripravah za člansko prvenstvo stare celine?

Niti slučajno. Tudi na prvem širšem spisku mojega imena ni bilo, zato res nisem pričakoval, da se bom znašel tu. Ko je selektor Pipan objavil končni spisek, sem bil zato zelo presenečen, predvsem pa vesel. Zdaj je položaj pač tak, da imam veliko možnosti za preboj med dvanajst, če bom v kadru za evropsko prvenstvo, pa si tam česa velikega ne obetam. Vesel bom vsake minute, ki bi mi pomenila veliko motivacijo za naprej.

Reprezentanca bo v Španiji zaradi številnih odpovedi nastopila hudo oslabljena. Kaj lahko doseže?

Glede odpovedi - po eni strani jih razumem. Vsak košarkar ima svoje življenje in težave, tako da je razumljivo, da pride do točke v karieri, ko mora v prvi vrsti gledati nase in klubsko prihodnost. Velikokrat smo že poudarili, da se na to, koga ni, ne bomo ozirali in menim, da je resnično čas, ko se moramo osredotočiti na igralce, ki smo tu. Za rezultat bodo namreč odgovorni tisti, ki bodo igrali v Španiji. Morda tam ne bo nastopila najbolj zvezdniška zasedba, a menim, da zato ne bo nič manj konkurenčna. Cilj pa ostaja uvrstitev na dodatni turnir za olimpijske igre.

Union Olimpija in njen trener Memi Bečirovič sta za vas že večkrat javno pokazala zanimanje. Se boste preselili v Tivoli?

V prihajajoči sezoni zagotovo ostajam na Slovanu, kako bo naprej, pa bom še videl. S Kodeljevčani imam pogodbo še za naslednjo in nato še dve sezoni. Sicer mi pomeni veliko, da si me želijo pri Olimpiji in da je željo po prihodu večkrat izrazil tako priznan trener, kot je Memi Bečirovič, a imam s Slovanom pogodbo, ki jo moram in hočem spoštovati. Menim tudi, da mi bo še ena sezona na Kodeljevem koristila pri mojem razvoju, saj sem še mlad košarkar in bo časa za stopničko višje še dovolj.