"Trenerja Uroša Velepca sem posebej prosil, da program treninga prilagodi temu teku. Zame je tek na Grintovec poseben izziv. Tam sem že tekel kot mladinec, a le do Kokrškega sedla. Sedaj grem do vrha," je Klemen Bauer razlagal pred štartom v Kamniški Bistrici. Bauer je bil že prej eden redkih, poleg vzornika Janeza Mariča, ki ga po športni plati ne zanima le biatlon. Miselnost, ki jo imajo tudi v tujih vrstah le največji šamponi. Bauer je tudi na vrhu poskrbel, da so si ga zapomnili. Organizatorji iz vrst časomerilcev so bili tik pred prihodom svetlolasca na 2558 metrov visok vrh malce zmedeni in so že vlekli ciljni trak čez cilj, saj jih je zmedla Bauerjeva bujna frizura, misleč, da se vrhu bliža najhitrejša tekačica. A so trak hitro umaknili, Bauer je bil le malce prehiter. S časom 1,30:08 pa je kot deseti, oziroma sedmi slovenski tekač, za osem sekund zgrešil časovno "mejo", da mu bo Grintovec ostal izziv tudi vnaprej. "Do Kokrškega sedla sem bil hiter kot mladinec, v 52 minutah brez težav. Do vrha pa se je kar vleklo," je opisal boj z Grintovcem.

Na "hrib" ga je prišel posebej pogledati tudi trener Uroš Velepec. "Brez specialnega in hitrega treninga je Klemen dosegel odličen čas, ki tudi med gorskimi tekači nekaj pomeni," je bil zadovoljen, preden je od lanske sezone znova skrčeno reprezentanco popeljal na trening v češki Jablonec, kjer bodo do nedelje. V reprezentanci A so ostali poleg Bauerja le še Peter Dokl, Gregor Brvar in Vasja Rupnik, odpovedali pa so se Klemenu Lausegerju, Danilu Kodeli in Matjažu Poklukarju. Verjetno pa se bo pozimi po katerem od teh še tožilo za sestavo kakšne štafete.

Najboljši biatlonec Janez Marič bi v teh dneh srčno rad tekel v klanec tako kot Bauer in se pripravljal za tradicionalni 21. Triatlon Jeklenih v njegovem Bohinju, a ima težave s kolenom. Po prvi operaciji sicer trenira po prilagojenem programu tudi v Jablonecu, a kot je dejal trener Velepec, bo verjetno moral na novo operacijo. "Janez je motiviran kot morda ni bil še nikoli doslej. Trenira kolikor more," ga hvali. V biatlonskem taboru pa se bojijo, da bo Marič morda moral izpustiti kar celotni prvi del sezone, ko bo na Pokljuki tudi tekma svetovnega pokala. Bauer bo torej moral biti zgled tudi pozimi.

Bolj umirjeno, če ne omenimo osebne preobrazbe, pa gre v ženski podružnici biatlonske reprezentance, ki ta teden tudi trenira v Jabloncu, domačem kraju Tomaša Kosa. Češki trener mora biti v novi sezoni pri svoji četverici bolj pozoren le pri izpolnjevanju formularjev. Tadeji Brankovič mora dodati priimek Likozar, Dijani Grudiček pa priimek, tudi zaradi poroke, zamenjati za Ravnikar. Ob Andreji Mali in Teji Gregorin pa slovenski biatlon nima nobene rezervistke. V lanski sezoni članica reprezentance A, nadarjena mladinka Tamara Barič, mladinska svetovna prvakinja, je biatlon opustila in vse podredila študiju.

Da število biatloncev ne bi upadlo preveč, je že 22. julija na najlepši način poskrbela Andreja Koblar. Z možem Jernejem poleg Tjuša že crkljata drugega sina Tinusa-Luca.