Ostanki meteorita naj bi padli nekam južno od Ljubljane, natančen kraj padca pa bodo astronomi določili s pomočjo očividcev in morebitnih fotografij.

Kraj padca bodo astronomi izračunali

„Zaenkrat še zbiramo opazovanja in morebitne video ali fotografske posnetke. Nato bomo iz poročil izluščili podatke o smeri leta bolida za posamezno lokacijo. Temu bo sledil izračun poti bolida skozi ozračje in določitev področja morebitnega padca meteorita,“ nam je povedal Javor Kac iz astronomskega društva Orion iz Maribora.

Kac: O področju padca še ne bi špekuliral

„Preračunali smo nekaj najbolj zanesljivih opazovanj in kaže, da je bolid eksplodiral dobrih 10 km jugozahodno od Črnomlja. Točne smeri gibanja nam še ni uspelo ugotoviti, zato o področju morebitnega padca meteorita ne bi špekuliral,“ je še dodal.

Pri izračunih so astronomom v veliko pomoč tudi pričevanja in fotografije očividcev. Prejeli naj bi jih že več kot 40 iz Slovenije, Hrvaške in Italije.

Posnetka samega meteorja zaenkrat še ni

„Doslej sta se nam oglasili dve osebi, ki jima je uspelo fotografirati oblačka, ki sta nastala ob eksploziji meteorja. Posnetka samega meteorja, s katerim bi si pri iskanju mesta padca najbolj pomagali, za zdaj še nimamo,“ je povedal Simon Zajc iz spletnega portala Vesolje.net.

Astronomi pričevanja še naprej zbirajo na spletnem mestu Vesolje.net .