"Tako poskočnega kolesarja s takim skokom v klanec trenutno ni. Zagotovo ne. Na kratke klance mu nihče ni kos. Njegova težava je le, da ima velike težave z vožnjo v skupini. Velikokrat ima težave s padci, pa tudi v spustih ni med spretnejšimi," je Jani Brajkovič pripovedoval o leto starejšem kolegu. In na tisti dirki je Contadorja res prav to stalo zmage. Je pa nato zmagal na Vuelti Castilla Leon in potem še na Pariz - Nica, dirki Pro Toura, kjer je bil Valjavec četrti. In prav s to zmago je strateg Johan Bruyneel verjetno že zastavil taktiko za veliki Tour.

V nedeljo zvečer je imela ekipa Discoveryja veliko slavje. "To je najboljši Tour moje ekipe," je vzhičen dejal Lance Armstrong, ko so njegovi nasledniki s Contadorjevo zmago, tretjim mestom Leipheimerja, belo majico Contadorja, ekipno zmago in nenazadnje tudi s 720.000 evri kot najbolj bogato bero 3,2 milijona vrednega denarnega sklada, v velikem slogu kot zmagovalci kontroverznega Toura zapuščali Pariz.

Con(ta)dor je bil orlič raziskovalcev, ki je poletel nad "mrhovino umazanih". Najbolj uspešni strateg v zgodovini Toura Johan Bruyneel, ki med svojimi kolesarji doslej ni imel pozitivnega dopinškega "umazanca", kar je verjetno še večji uspeh, je taktiko zastavil defenzivno. S tremi kolesarji, Popovičem, Leipheimerjem in Contadorjem, se je prilagajal situaciji in kot orel prežal nad širokim teritorijem, kje bo najlepši plen. Potem ko je odfrčal danski Piščanec (Rasmuseen), pa so res nenadejano čez belo majico, ki so jo želeli in pričakovali, nataknili še rumeno. Sicer je sedaj nemogoče predvideti, kako bi se Tour razpletal brez škandalov. Že preračun časovnih odbitkov brez Rasmussna kaže, da bi Evans in Leipheimer zaostala za Contadorjem, oba le 19 sekund, in ne 23 oziroma 31. Že tako je bila to druga najtesnejša zmaga v zgodovini za enega najmlajših zmagovalcev. A tega kmalu ne bo vedel nihče.

Alberto Contador, pri Funetesu A. C., tudi ni ušel sumljivim namigom. "Bil sem v napačni ekipi (od 2003 - 2006 v Once, Liberty seguros, Astana) ob napačnem času. Vsi iz ekipe smo bili na seznamu, a UCI je sprevidela napako in me umaknila. Več od tega, da sem dal vzorec DNK, ne morem. Sem nedolžen, čist in mirno odhajam domov na slavje," je odgovarjal mladenič, ki se mu bo življenje po zmagi na "norem Touru", kot je sam dejal, kot šestemu Špancu z zmago pri sosedih, bistveno spremenilo. Kot naslednik Miguela Induraina po španski plati mora popraviti še vožnjo na kronometer, potem mu zares nihče ne bo kos, da nadaljuje niz 19 zmag med profesionalci.

Nekaj Armstrongovega že ima. Maja 2004 je namreč hudo padel na dirki Po Asturiji in obležal v bolnišnici v kritičnem stanju, s počeno lobanjo ter izlivom krvi v možgane. Njegovo življenje je viselo na nitki. "V bolnišnici sem bral njegovo knjigo. Zato je bila zame še posebna čast, da je Lance sedel v spremljevalnem avtomobilu na odločilnem sobotnem kronometru. Ko je šlo za sekunde, ko sem imel že zelo težke noge, bi prej umrl, kakor da bi popustil, ko on gleda. Res sva imela oba zdravstvene težave, a on je zmagal na sedmih Tourih, jaz pa le na enem, kar je ogromna razlika."