Poleg Janše in Mesića se bo pomembnega športnega dogodka v sosednji Hrvaški med drugim udeležil tudi slovaški predsednik Ivan Gašparović. O čem bo na neformalnem srečanju Janše in Mesića tekla beseda, ni znano, na spletnih straneh hrvaškega predsednika pa so zapisali, da bo neuradno srečanje potekalo v uradu direktorja teniškega turnirja.

V začetku tedna se je izvedelo, da je slovenska vlada Zagrebu posredovala pobudo za ureditev odprtih vprašanj med državama. Vsebina dokumenta z oznako strogo zaupno uradno ni bila razkrita, vendar pa naj bi Ljubljana v njem predlagala posredovanje tretjega pri določitvi meddržavne meje. Za morebitnega posrednika naj bi predlagala francoskega pravnika Roberta Badinterja oziroma sodišče, ki ga ta vodi v okviru Ovse.

Najbolj zanimive tekme teniškega turnirja v Umagu si sicer pogosto ogledajo hrvaški, pa tudi slovenski in drugi politiki. Med drugim sta se leta 2001, le nekaj dni po parafiranju sporazuma Drnovšek-Račan, ob robu turnirja sestala takratni slovenski predsednik Milan Kučan in Mesić.