Prvi sestanek, na katerem bodo predstavniki francosko-italijanskega podjetja Thales Alenia Space in Evropske vesoljske agencije ESA določili osnovne elemente pogodbe, bo prihodnji teden v Talinu. Vincenzo Giorgio, predstavnik Thales Alenia Space je povedal, da naj bi bila pogodba, s katero bodo iskali podizvajalce, popolnoma pripravljena do 8, oktobra letos.

Projekt ExoMars bo stal milijon evrov

Pred izbranimi izvajalci bo težka naloga, saj bodo morali izdelati plovilo, ki ne bo težje od 200 kilogramov in ki bo nosilo 16 kilogramov najsodobnejših znanstvenih instrumentov in opreme. Stroški projekta ExoMars ne bi smeli preseči milijarde evrov, vključno z stroški izstrelitve in vodenja plovila po marsovi površini. Za prvo fazo del, vključno z izgradnjo centra v Talinu, izgradnjo sonde v dveh kopijah – eno bodo uporabili za testiranje pristanka in premikanja po Marsu v posebnem simulatorju, pri čemer bodo še posebej pozorni na najbolj kritični del misije: pristanek, naj bi porabili pol milijarde evrov.

V vesolje z Arianne 5

Exo Mars naj bi na pot odšel leta 2013, njegova glavna naloga pa bo iskanje sledi življenja na Marsu. V vesolje ga bo ponesla raketa Arianne 5. Plovilo bo opremljeno s 16 kilogrami merilnih instrumentov, znanstveniki pa se poigravajo tudi z mislijo, da bi ga opremili s 30 kilogramsko vremensko postajo, ko bi jo plovilo odložilo na Marsovi površini. Pri pristanku se bodo sprožile posebne varovalne blazine, v katerih se bo sonda kotalila približno 200 metrov.

Spomladi 2008 bodo "zabetonirali" zunajo podobo sonde

ESA bo kmalu začela tudi pogajanja za navigacijsko opremo na ExoMarsu. V igri je več podjetij: švicarsko-nemški konzorcij, ki ga vodi Oerlikon, in kanadski MacDonald, Dettwiler in Associates. Jeseni bodo stekla tudi pogajanja o ceni plovila, drugo leto spomladi pa bodo dokončno določili, kako bo plovilo oblikovano.