Na finančnem ministrstvu poudarjajo, da so neposredni in posredni proračunski uporabniki jasno določeni v pravilniku o določitvi neposrednih in posrednih uporabnikov državnega in občinskih proračunov, mednje pa RKC ne sodi.

Prav tako podlage za opredelitev RKC kot proračunskega uporabnika po navedbah ministrstva ne daje zakon o verski svobodi, na katerega se sklicuje SNS. Registrirane cerkve in druge verske skupnosti lahko na podlagi 27. člena tega zakona zaprosijo za pridobitev pravice do namenske državne finančne pomoči. A to še ne pomeni, da je RKC proračunski uporabnik, so zapisali na ministrstvu in dodali pojasnilo, da je neposredni proračunski uporabnik urad vlade za verske skupnosti, ki je pristojni organ za izvajanje izplačil iz državnega proračuna na podlagi zakona o verski svobodi.

Na ministrstvu še navajajo, da v davčnem registru Davčne uprave RS RKC ni zavedena kot en zavezanec za davek, ampak so zavezanci za posamezne vrste davka nadškofiji Ljubljana in Maribor, škofije, župnije, župnijski uradi, KORUS (Konferenca redovnih ustanov Slovenije), redovne skupnosti in samostani. Podatki o plačanih davkih posameznih davčnih zavezancev pa so v skladu s 75. členom zakona o davčnem postopku davčna tajnost.

Ministrstvo za finance prav tako ne razpolaga s podatki o finančnem in stvarnem premoženju RKC in njenih odvisnih družb v Sloveniji, so še zapisali v sporočilu za javnost.

SNS finančnega ministra sprašuje o financiranju RKC

Poslanec SNS Sašo Peče je na današnji novinarski konferenci povedal, da od ministra za finance njihova poslanska skupina ni uspela pridobiti odgovora na vprašanje, povezano s finančnimi tokovi Rimskokatoliške cerkve (RKC) na Slovenskem.

V veljavnem proračunu za leto 2007 sta po Pečetovih navedbah pri uradu za verske skupnosti dve postavki (pomoč verskim skupnostim in prispevki duhovnikov), kjer gre za financiranje RKC in drugih verskih skupnosti.

To pa po poslančevih besedah kaže na povezavo RKC in proračuna, zato še vedno pričakujejo odgovore finančnega ministra. Če jih ne bodo dobili, se bodo obrnili na pooblaščenko za dostop do informacij javnega značaja. V stranki so pripravili še več poslanskih vprašanj glede financiranja Cerkve, ki jih poslali na različna ministrstva.