Kljub temu pa so ogorčeni nad tako slabim varnostnim sistemom, ki naj bi omogočal zaščito osebnih podatkov v okviru RIC, in pričakujejo od direktorja RIC ter ministra za šolstvo in šport, da prevzameta odgovornost, še piše v sporočilu za javnost.

Kot so še zapisali, pričakujejo, da bo izredni notranji nadzor razkril krivce za nedopusten dogodek in da bodo ti ustrezno odgovarjali. V RIC bi se morali nemudoma lotiti celostne prenove informacijskih sistemov, da ne bodo slovenske dijakinje in dijaki ponovno utrpeli neposredne škode, menijo v DOS.

"Obžalujemo, da morajo dijaki zopet doživljati nepravilnosti pri maturi. Pristojni morajo nemudoma ukrepati, najti krivce in narediti korenite spremembe pri delovanju RIC, da do takšnih nedopustnih napak v prihodnje ne bo več prihajalo", meni podpredsednik DOS Rok Hodej.

Kot smo že pisali, je direktor RIC Darko Zupanc odredil izredni notranji nadzor v centru, za kar se je odločil po odkritju vdora v spletni sistem eRic, ki je namenjen komunikaciji s šolami. Prav tako je na policijo podal prijavo suma storitve kaznivega dejanja, že v torek pa so tudi zaprli dostop do omenjene strani.