Je kultura dialoga izgovor za ostro cenzuro mnenj?

Pozornost je zbudil eden bolj vplivnih malezijskih blogerjev, ki ga je zaslišala policija, potem ko se je nad njegovo pisanje pritožila vladajoča stranka. Na podlagih predlaganih sprememb zakona bi lahko policija blogerje zaprla za nedoločen čas, brez obtožnice in sojenja.

Namestnik premiera, Najib Razak, je pojasnil, da bodo skušali s temi ukrepi samo umirjati debato in omogočati uravnoteženo sporočanje. "Gre za rasizem, žaljivke in podobno," trdi Razak.

Vseeno ga dejanja vlada postavljajo na laž, saj se po poročanju dopisnikov malezijska vlada vse bolj osredotoča na nasprotnike vladajoče stranke in izvaja vse ostrejšo cenzuro kritičnih mnenj.

Zaslišan zaradi doumnevne žalitve kralja in Islama

Eden bolj uglednih malezijskih piscev spletnih dnevnikov, Raja Petra, je nedavno doživel obisk policije, ki ga je obtožila žalitve premiera in ostalih vladnih uslužbencev. "Z oblastmi bom sodeloval in dokazal, da so obtožbe neutemeljene," je Petra izjavil pred odhodom na sodišče, hkrati pa branil svoj blog, "saj je to edino mesto, kjer se lahko mnenja soočijo in spopadejo."