V zadnjem času se ime Oscar Pistorius večkrat pojavlja v medijih. Južnoafričan se je namreč pred 21 leti rodil brez obeh mečnic, pri 11 mesecih pa so mu obe nogi amputirali. S posebnima nožnima protezama se je začel ukvarjati z atletiko pred tremi leti in pol. Pistorius si namreč močno prizadeva, da bi lahko tekmoval prihodnje leto na olimpijskih igrah v Pekingu.

"Moja velika želja je, da bi bil prvi športnik invalid, ki bi lahko tekmoval na olimpijskih igrah. Prepričan sem, da nimam nobenih prednosti pred tekmeci," trdi Oscar Pistorius, s katerim se strinja tudi trener Ampie Louw: "Lahko vam zagotovim, da nima nobenih privilegijev."

Mednarodna atletska zveza (IAAF) je bila deležna številnih kritik, ko je Pistoriusu prepovedala nastopati na mitingih in velikih prvenstvih. Svojo odločitev so preklicali, a le, kar zadeva mitinge. Tako je Pistorius prvič nastopil z zdravimi tekmeci na mitingu zlate lige v Rimu, kjer je v teku na 400 m s časom 46,90 zasedel drugo mesto v teku B. Že dva dni kasneje ga je čakal nastop v Sheffieldu, kjer je tekel ob boku olimpijskemu prvaku Jeremyju Warinerju. Slednji je po slabem štartu odstopil, Pistorius pa je bil v težkih vremenskih razmerah s časom prek 47 sekund prepričljivo zadnji, na koncu pa je bil zaradi prestopa celo diskvalificiran.

"Primer Pistorius bomo še krepko preučili. Oscarju očitajo, da je lahko v teku na 400 m dela med tremi in štirimi metri dolge korake, kar je, če to drži, velika prednost. V vsakem primeru se bomo odločili tako, da bo vse skupaj pravično," pravi Nick Davies iz IAAF. Pistoriusova nastopa v Rimu in Sheffieldu so posneli z vseh zornih kotov, tako da bodo lahko resnično preučili, če ima športnik invalid kakšno prednost pred tekmeci.

IAAF je zaradi primera Pistorius dopolnila tekmovalna pravila, da bi prepovedala uporabo vsakršne tehnične naprave ali priprave, ki vključuje skoke, kolesa ali kakšen drug element, ki bi uporabniku zagotavljal prednost pred atletom, ki takšne naprave ne uporablja.

Časi 20-letnega atleta na 100 in 200 m niso konkurenčni najboljšim na svetu, najbolj se jim lahko približa v teku na en krog. Toda za nastop v Pekingu bo moral Pistorius najmanj izpolniti normo, ki znaša 45 sekund in pol, osebni rekord Pistoriusa pa je 46,34.