Neimenovani predstavnik norveške vojske je sporočil, da so norveške letalske sile izvedle dve akciji. Prvič so poleteli, ko so zaznali dva ruska bombnika tipa tu-95, ki sta letela vzdolž norveške obale v mednarodnem zračnem prostoru in se nad Aberdeenom na škotski obali Severnega morja obrnila. Norveški lovci so drugič poleteli, ko so v bližini norveškega zračnega prostora nad Barentsovim morjem zaznali dva ruska bombnika tipa tu-160.

Nenavaden polet

Predstavnik norveških letalskih sil je incident označil kot rutino, poudaril pa je, da je bilo "malo nenavadno, da sta prva bombnika letela tako daleč na jug". Predstavnik ruskih letalskih sil je medtem pojasnil, da je približevanje britanskih in norveških letal ruskim bombnikom med vajami le teh "običajna praksa".

Poletela so tudi britanska letala

Neimenovani predstavnik britanskih letalskih sil je sicer povedal, da nima podrobnejših podatkov o dogodku, britanski mediji pa so poročali, da so se britanska letala približala ruskim bombnikom, ko so se ta približevala britanskemu zračnemu prostoru.

Do dogodka je sicer prišlo med zaostrovanjem diplomatskih odnosov med Londonom in Moskvo zaradi primera nekdanjega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka.