Morilec naj bi načrtoval uboj ruskega milijarderja med sestankom v razkošnem londonskem hotelu v minulih dveh tednih. Načrt naj bi preprečila SIS, britanska tajna obveščevalna služba (nekoč MI6), ki je prestregla informacijo o načrtovanju umora najbolj srditega Putinovega kritika. Berezovski je leta 2000 prebegnil v Britanijo, kjer je dobil politično zatočišče. Ne policija ne MI6 njegovih trditev nočeta ne potrditi ne zanikati.

Je "morilec" za zapahi?

"V zadnjih letih so mi v pismih in po faksu pogosto grozili s smrtjo, leta 2002 pa me je lokalna policija opozorila, da so na poti ljudje, ki jim je bilo naročeno, naj me ubijejo," je dejal Berezovski in dodal, da vse te grožnje vsebujejo obeležja ruske varnostne službe. Prvi ruski oligarh milijarder, ki je bil v Jelcinovih časih v Kremlju redni gost, že dolgo odkrito govori, da je njegov cilj strmoglaviti Putina z nekrvavo revolucijo, da je Putin kriv za Litvinenkovo smrt in da je sam preživel številne poskuse atentatov, odkar so ga v Rusiji leta 2001 obtožili poslovnih prevar in politične korupcije.

V pogovoru za BBC je dejal, da so ga na načrt njegovega umora opozorili tudi viri v Rusiji, ki so mu dejali, da naj morilec ne bi skušal pobegniti. Vdal naj bi se policiji, ki naj bi ji dejal, da ga je ubil zaradi poslovnih razlogov, in zavestno pristal na 20-letno zaporno kazen, od katere bi odsedel 10 let, v povračilo za veliko denarja, ki bi ga dali njegovi družini. Sun trdi, da je policija v zadnjih dveh tednih prijela tega moškega, vendar tega zaradi trenutne diplomatske vojne med državama noče komentirati.

Britanci pretrgali stike s FSB?

Berezovski je večkrat po umoru Litvinenka, ki je bil njegov uslužbenec, britanskim medijem izražal svoje prepričanje, da ga je naročil Putin. Maja je dejal, da se boji za svojo varnost. V pogovoru za Sun je presenetil z nenavadno ponudbo. Na poštenem sojenju v tretji državi je pripravljen sesti na zatožno klop, da bi dokazal, da ne držijo trditve ruskih oblasti, da je on odgovoren za Litvinenkovo smrt. To je bil uvod v predlog uradnemu osumljencu, nekdanjemu agentu KGB Andreju Lugovoju, katerega izročitev zahteva Britanija, naj tudi on pristane na sojenje v tretji državi. Ruska vlada trdi, da Lugovoja ne more izročiti, ker ji ustava ne dovoljuje izročitve ruskih državljanov tujim državam, menda pa je pripravljena organizirati sojenje v Rusiji, kar je za Britanijo nesprejemljivo. Zato se je London odločil izgnati štiri Ruse z diplomatskih statusom, ki so vsi častniki ruske varnostne službe. Moskva za zdaj samo grozi s povračilom. Po prvotnem namigu o izgonu celo 80 britanskih diplomatov zdaj v Moskvi pravijo, da načrtujejo "primerno" povračilo.