Davek na maščobe, sladkor in sol

Zamisel je leta 2004 zavrnil nekdanji britanski premier Tony Blair, ki je izjavil, »država preveč igra vlogo varuške«. Po podatkih nove raziskave, ki jo je vodil Oliver Mytton z zdravstvene ustanove Queen's Medical Centre, naj bi »finančna obremenitev« živil, ki vsebujejo veliko maščob, soli in sladkorja, preprečila smrt več kot 3000 ljudi, ki podležejo srčni bolezni ali infarktu. Z obdavčitvijo bi tako za povprečno 4,6 odstotka zrasla cena nekaj najljubšim prehrambenim izdelkov, denimo pici, čipsu in čokoladi.

Avtorji raziskave so opozorili, da bi utegnil predlog o davku naleteti na odpor pri prehrambeni industriji in da višja cena morda ne bo vplivala na nakup, saj so ljudje pripravljeni za hrano, ki jim je všeč, plačati več.

Veliko bolezni, povezanih s prehrano

Tim Mars, pomočnik direktorja organizacije National Heart Forum, je poudaril, da se Velika Britanija sooča s krizo v boleznih, povezanih s prehranjevanjem, vključno z debelostjo, ki jo povzroča prekomerno uživanje hrane s preveč škodljivimi sestavinami.

»Obstaja več strategij, s katerimi se lahko lotimo problema, vendar pa moramo pazljivo raziskati njihov potencial,« je pojasnil in dodal, da zna biti uvedba davka na nezdrava živila, učinkovita, medtem ko se »prehrambena« zveza Food & Drink Federation s tem ne strinja in predlog označuje za »nesmiseln«, saj bi potemtakem morali obdavčiti tudi sir, ki pa je pomemben dodatek vsake zdrave diete.