Andreja Lugovoja, nekdanjega pripadnika KGB, ki je postal poslovnež, je britansko tožilstvo 22. maja obtožilo za uboj Aleksandra Litvinenka. Slednji je umrl zaradi zastrupitve z visoko radioaktivnim polonijem novembra 2006.

Britansko pravosodje je zahtevalo izročitev Lugovoja, kar so ruske oblast zavrnile, sklicujoč se na rusko ustavo. Britanski Foreign Office zdaj preučuje ukrepe, s katerimi bi lahko odgovoril na rusko zavrnitev, ki je „nesprejemljiva“. Tiskovni predstavnik britanskega premiera Gordona Browna je izjavil, da bo „Velika Britanija odreagirala v nekaj dneh.“ Kot poroča Daily Telegraph, ki se sklicuje na britanski diplomatski vir v Moskvi, bo „Velika Britanija verjetno sprejela odločitev o izgonu diplomatov nižjega ranga“.

The Guardian pa piše, da Britanci preučujejo tudi druge možnosti, na primer prekinitev trgovskega sodelovanja in sodelovanja pri izobraževanju in boju proti terorizmu . V primeru izgona ruskih diplomatov britanske oblasti pričakujejo podobni ukrep tudi z ruske strani.

Medtem je Moskva predlagala, da bi Lugovoju sodili v Rusiji, vendar bi jim Britanci morali predložiti ustrezne dokaze. Londonsko tožilstvo je predlog zavrnilo, ker meni, da sojenje v tem primeru ne bi bilo nepristransko in pravično.