Pozornost opozicije je pritegnila tudi (fiktivna?) pogodba tega podjetja s podjetjem Domna Zavrla, ki naj bi bil zelo blizu ljudem v vrhu SDS, Partner Fin o finančnem in davčnem svetovanju za četrt milijona evrov, ki je imela tudi določilo, da velja šele, ko bo z ministrstvom za zdravje podpisana pogodba o polaganju kablov. To je en del zgodbe.

V drugi sta osrednji osebi šef davčne uprave Ivan Simič in že omenjeni Zavrl, ki je stranka enega od Simičevih podjetij za davčno svetovanje, ter davčni inšpektor Djordje Perić. Zadnji je pri davčnem pregledu opazil, da je Zavrlovo podjetje v drugi polovici minulega leta dohodke dobivalo zgolj na podlagi omenjene pogodbe. Zahteval je dodaten inšpekcijski pregled in od Simiča dobil - odpoved.

Znano je, da je omenjena zadeva na vrhu očitkov opozicije v interpelaciji zoper ministra za zdravje Andreja Bručana, sumljiva se zdi tudi državni protikorupcijski komisiji. Morda se je včerajšnje četrto nadaljevanje razprave v parlamentarni komisiji za nadzor javnih financ zato začelo še bolj polemično.

Poslanec SDS Zvonko Černač je za začetek predsednika komisije Milana Petka (LDS) grozeče opomnil, da se s tako razpravo spušča na spolzka tla in da bo nosil posledice. Komisija po njegovem grobo krši poslovnik in ustavo, davčno tajnost ter blati ljudi. Govorjenje poslanca Milana M. Cvikla (SD) o četrt milijona evrov nepotrebno izplačanega državnega denarja pri Pediatrični kliniki je čista laž, kajti taka vsota je zadeva pogodbe dveh zasebnih podjetij, ne ministrstva za zdravje. Tudi poslanci NSi so zagovarjali stališče, da tudi, če je s to pogodbo res kaj narobe, za to ni pristojna parlamentarna komisija. Černač je večkrat ponovil obtožbo, kako je Pahorjeva SD s tem vdorom politike v zasebni podjetji povzročila razsulo pravne države, njegov strankarski kolega Srečko Hvauc je Cviklu - ki je med drugim trdil, kako imamo podkupljivega in klientelističnega predsednik vlade - očital, da je Potrčev kurirček.

Poslanca SDS sta neposredno obtožila inšpektorja Perića izdaje davčne tajnosti in tega, da je prejel 10.000 mark podkupnine. Kakšna je bila raven razprave, priča tudi ostra zavrnitev predsednika Petka, naj si Černač obtožbe o tem, da je komisija razkrivala davčne tajnosti, nekam zatakne...

Ivan Simič je Cvikla dolžil, da podatke iz zasebnih podjetij očitno dobiva nezakonito. Povedal je, kako dobivajo vse več informacij o nezakonitih postopkih davčnih inšpektorjev. Znotraj davkarije, tako njen šef, že desetletje obstaja majhna skupina inšpektorjev, ki zavezancem zaračunavajo dobre usluge.

Nobenih pritiskov na Perića ni bilo, ker tudi ni bilo nobenega njegovega predloga za širitev davčnega nadzora nad poslovanjem Zavrlovega podjetja, je poslancem zagotavljal Simič, glede sumov protikorupcijske komisije je namignil, da tam ljudje niso v redu. Perić je pri svojih trditvah, kako je predlagal dodaten nadzor, ki je bil sprva tudi odobren, vendar so mu kasneje to preprečili, vztrajal. Sejo so prekinili, ker sta se pristojna ministra Andrej Bručan in Andrej Bajuk tudi tokrat izognila vabilu.

joze.poglajen@dnevnik.si