Pismo naj bi bilo uvod v nekoliko pogumnejšo politiko Evropejcev do Bližnjega Vhoda, je po srečanju ministrov pojasnil gostitelj, zunanji minister Dimitrij Rupel in za medije razkril glavne poudarke besedila, ki bo javno objavljeno v ponedeljek.

V pismu ministri Blairu izpostavljajo, da je treba glede vprašanja Bližnjega Vzhoda čimprej priti do dejanskih rešitev, je dejal Rupel. Pismo govori tudi o ideji dogovora "o neki robustni mednarodni sili, mednarodni formaciji, ki bi bodisi pod okriljem zveze NATO bodisi ZN poskušala pomagati, da bi rešitev napredovala", je še pojasnil Rupel.

Del pisma po njegovih besedah zadeva tudi "konkretne postopke Izraela" v korist palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, pri tem pa naj bi šlo tudi za denarne dolgove oziroma celoto davkov, ki jih je Izrael dolžan Palestincem. Ta del pisma se nanaša tudi na osvoboditev ujetnikov in nekaterih palestinskih voditeljev.

Na koncu pisma pa je po besedah Rupla predlog, da "bi se lotili dialoga med Hamasom in Fatahom".

Besedilo pisma, ki so ga ministri danes podpisali na francosko pobudo, bo po napovedih Rupla v slovenskih medijih objavljeno v ponedeljek.

Dvodnevnega neformalnega srečanja zunanjih ministrov sredozemskih članic EU so se poleg Rupla udeležili vodja francoske diplomacije Bernard Kouchner, španski zunanji minister Miguel Angel Moratinos, zunanji minister predsedujoče EU, Portugalske, Luis Amado, ciprski zunanji minister Jorgos Lilikas ter zunanja ministra Bolgarije in Romunije, Ivajlo Kalfin in Adrian Cioroianu. Srečanja se je v imenu Italije udeležil podsekretar na zunanjem ministrstvu Famiano Crucianelli, v imenu Grčije pa namestnik zunanje ministrice Joanis Valinakis. Malto je zastopal malteški veleposlanik v Rimu Walter Balzan.