"Ob prevladi geopolitike in denarja nimamo nobenega upanja v tej igri moči," je še pospremil zadnja državniška lobiranja pred tajnim glasovanjem stotnije članov Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) v Gvatemali

V tamkajšnjem glavnem mestu je pred tem pristal velikanski antonov an-24 s 120 tonami opreme, vključno s potrebščinami za postavitev drsališča, ki pa ga člani MOK niso smeli obiskati, Rusi pa ne odpreti pred koncem sredinega glasovanja. Da bi bilo vse v pravem olimpijskem duhu, se je ruski predsednik Vladimir Putin, ki je v Guatemala City priletel s pogovorov z ameriškim kolegom Bushem, odpovedal načrtovanim individualnim srečanjem s člani MOK v svojem hotelu in lobiral v skladu s pravili v uradnih olimpijskih hotelih.

Je pa prekršil drugo (svoje) pravilo, namreč uporabo materinščine na vseh uradnih srečanjih, in je na presenečenje mnogih veselo čebljal v angleščini in francoščini o vseh prednostih Sočija, njegovi prijetni obmorski klimi in obilno zasneženih gorah v ozadju ter 12 milijardah dolarjev, ki bodo olimpijske igre v kraju, trenutno še brez kakršnega koli ustreznega objekta, spremenile v popoln užitek za tekmovalce in gledalce.

Malce pelina je sicer delegaciji iz Sočija nalila "subverzivna" akcija bojda delegatke iz nasprotnega tabora, ki je članom Mednarodnega olimpijskega komiteja pod vrata podtaknila primerke časnika Russia Today s poročili o policijskem obračunu s protivladnimi demonstranti v Moskvi in smrti dveh ruskih vojakov v Čečeniji, a so se Rusi zadovoljili zgolj s prijavo lokalnim oblastem in se niso pritožili MOK.

Čeprav uradne številke niso znane, so ob rob glasovanju pricurljali na dan podatki, po katerih sta Rusija in Južna Koreja za celotno operacijo pridobitve zimskih olimpijskih iger porabili po 40 milijonov dolarjev, Avstrija pa le neznaten del tega. Tako Soči kot Pyeongchang sta imela (seveda neuradno) za sabo mogočna sponzorja, Samsung oziroma Gazprom, tisto, kar je na koncu nagnilo tehtnico v prid črnomorskega letovišča, pa je bil po mnenju večine Putinov vložek.

"Karizma ruskega predsednika lahko razloži štiri zmagovalne glasove," je po objavi rezultatov drugega kroga tajnega glasovanja, potem ko je v prvem relativna večina pripadla Korejcem, komentiral francoski član MOK, nekdanji smučarki šampion Jean-Claude Killy.

Dežela, ki je sinonim za pravo zimo, si je zagotovo zaslužila tudi prve zimske olimpijske igre, še posebno, če na tehtnico postavi svojih 293 medalj, ki jih je doslej na njih osvojila. Na neki način je dodelitev ZOI Sočiju obliž na fiasko kandidature Moskve za letne igre 2012, pri čemer je očitno, da je Putin v Gvatemali posnemal takratno Blairovo lobiranje v Singapurju. Za Rusijo bo to tudi prva resnična olimpijada, saj je bila moskovska leta 1980 okrnjena zaradi sovjetske invazije v Afganistan, kar pogojno sledi željam Mednarodnega olimpijskega komiteja po organizaciji iger v novih državah.

Putin je bil ob objavi glasovanja že na poti v Moskvo in se je po telefonu zahvalil predsedniku MOK Jacquesu Roggeu za zaupane jim igre, ki ne nazadnje predstavljajo še eno njegovo politično zmago pred iztekajočim se mandatom. Tudi drsališče v poletnem Gvatemala Cityju je oživelo, le olimpijska ideja v poplavi denarja, ki se vrti okoli nje, vse bolj hira.