Nevihta, ki na Marsu divja že skoraj teden dni, je „prizemljila“ robotizirano vozilo Oportunity, ki raziskuje Marsovo površino. Zaradi pomanjkanja pogonske energije, ki jo vozilu zagotavlja Sonce, je njegovo delovanje omejeno na osnovne funkcije. Nevihta je namreč dvignila velike količine prahu, ki so zakrile Sonce. Nasini inženirji so sporočili, da Oportunity, razen tega, da je na tako imenovanem „sleeping mode-u“, ni ogrožen.

Vozilo-dvojček, ki je na doslej še neobiskanem delu Marsa pristalo leta 2004, se je znašlo v najhujši preizkušnji doslej. Območje je zajela huda nevihta, ki je količino sončne energije, ki jo uspejo „zbrati“ njegovi kolektorji, zmanjšala za skoraj polovico, iz 765 vatnih ur na 402 vatni uri.

Strokovnjaki ocenjujejo, da bo nevihta trajala vsaj še teden dni, vendar vse kaže, da se bo premaknila stran od vozila. Slednje je namreč v zadnjih dneh prav v središču viharja. Zaradi nevihte so morali tudi odložiti „obisk“ Viktorijinega kraterja, kamor so Oportunity nameravali poslati med vikendom. Zdaj se to ne bo zgodilo pred 13. julijem.