Slovenski vodniki reševalnih psov so znova dokazali, da sodijo v svetovni reševalski vrh. To dokazuje tudi 7. mesto najuspešnejšega člana ERPS Marka Bručana. »Razmere za delo so bile letos precej boljše kot pred dvema letoma v Franciji, kjer je bilo peklensko vroče. Poleg dobre fizične in psihične pripravljenosti pa sva z Izzo zagotovo imela tudi nekaj sreče, ki je na takšnih tekmovanjih nujna,« je svoj uspeh komentiral Bručan, tudi sicer vodnik reševalnega psa z domačimi in mednarodnimi izkušnjami ter organizacijski vodja državne Mednarodne enote za hitro posredovanje ob potresih doma in v tujini MERP z licenco Mednarodne organizacije reševalnih psov IRO za vodjo mednarodnih intervencijskih enot. Poleg njega so se prvenstva iz vrst ERPS udeležili še Grozdan Grižančič z zlatim prinašalcem Sharkom, ki je v kategoriji iskanja pogrešanih v naravi zasedel14. mesto, Roman Starman z labradorko Kano, ki je zasedel 21. mesto in Jerneja Ternovec z labradorjem Grofom Carjem, ki sta bila pri iskanju pogrešanih izpod ruševin 29.

»Svetovno prvenstvo je za naše vodnike bolj kot tekmovanje še en pomemben in dober trening ter priprava na resnične akcije. Vodniki so namreč tu močno psihično obremenjeni, uspešno premagovanje treme in stresa pa je nujno za dobro in kakovostno delo, ko pride do resnične katastrofe,« je po prvenstvu povedal selektor reprezentance ERPS Tomaž Meglič.

Tekmovanja so potekala v štirih disciplinah, in sicer v iskanju pogrešanih v naravi, iskanju zasutih v ruševinah, sledenju in letos prvič tudi v reševanju iz vode. Vsaka od disciplin pa je bila sestavljena iz treh različnih preizkušenj – iskanja pogrešanih, premagovanja ovir in poslušnosti.
13. Svetovno prvenstvo je organiziralo Avstrijsko društvo za nemške ovčarje (Österreichischer Verein für Deutsche Schäferhunde – SVÖ), častni pokrovitelj pa je bil avstrijski predsednik dr. Heinz Fischer. Tekmovalci so zastopali 43 različnih organizacij iz 18 držav (Belgije, Švice, Hrvaške, Češke, Nemčije, Danske, Španije, Francije, Finske, Madžarske, Japonske, Nizozemske, Romunije, Švedske, Slovenije, Slovaške, Turčije in Avstrije).

Svetovna prvenstva reševalnih psov, ki so najpomembnejši letni dogodek mednarodne skupnosti reševalnih psov, potekajo v okviru Mednarodne organizacije reševalnih psov (International Rescue Dog Organisation – IRO) s sedežem v Avstriji. Leta 1999 smo prvenstvo gostili tudi v Ljubljani. Slovenski vodniki reševalnih psov na prvenstvih redno dosegajo visoke rezultate, saj se uvrščajo med prvo deseterico.
Naslednje leto bo 14. Svetovno prvenstvo reševalnih psov v hrvaškem Samoborju.