S tem je dobila pravnomočni epilog zgodba, ki se je začela pred skoraj 15 leti, ko je Milan Klement v Bresternici pri Mariboru v avtomobilu odkril nastavljeno eksplozivno napravo.

Šiško in Jerič bosta morala v zapor, Jelinčič pač ne

Eksplozivno napravo v avtomobil Milana Klementa naj bi 11. avgusta 1992 nastavila Šiško in Jerič . Za poskus umora je senat mariborskega okrožnega sodišča oktobra lani Šišku izrekel kazen dveh let zapora, Jeriču leto in pol, Jelinčiča pa je senat oprostil pomoči pri poskusu umora. Višje sodišče je delno ugodilo pritožbi Šiška in mu izrečeno kazen znižalo za dva meseca.

Prvotno pričanje obremenilno za Jelinčiča

Kot je znano, je sodišče Šiška in Jeriča obsodilo na podlagi njunega prvega pričanja, v katerem sta priznala, da sta eksplozivno telo podstavila po naročilu Jelinčiča in ob njegovi pomoči. Pričanje sta sicer kasneje spremenila.

Jelinčičevega zagovora ni moč zanesljivo ovreči

Jelinčič je kaznivo dejanje zanikal, "njegovega zagovora pa ni moč zanesljivo ovreči, zato je odločitev prvostopenjskega sodišča, ko ga je v dvomu oprostilo obtožbe, pravilna", je menil senat višjega sodišča.

Jelinčič: Akterji so bili policisti in obveščevalci

Ob izreku sodbe oktobra lani je Jelinčič menil, da pred sodiščem niso bili pravi akterji. To naj bi namreč bili posamezniki iz policije in bivše obveščevalne službe. Sam pa pri zadevi ni sodeloval.