Pismo sklene z besedami: "S tem, da ste me razrešili zato, ker sem svoje naloge izpolnjevala, in ne zato, ker jih nisem, ne boste prispevali k svoji kredibilnosti niti kredibilnosti vlade. Poleg tega ste drugim nadzornikom v državi s tem dali precej nedvoumen signal, da sproščenosti ne gre jemati preveč zares."

Minister ni želel preberiti opozoril

Mahnetova piše, da je na zastoj v delu sklada javno opozorila šele po tem, ko so brez učinka ostali vsi sklepi nadzornega sveta, ko je skušala ministra obvestiti tudi osebno in ko ga je o dogajanju obvestila s pismom. Mahnetova ministru očita, da doslej ni skušal preveriti niti neposrednih niti javnih opozoril. Mahnetova priznava, da o filmski produkciji ve zelo malo, ve pa nekaj, kot pravi, o principih delitve javnih sredstev in javnih skladih.

"Molk o dogajanju, ki neposredno blokira slovensko filmsko ustvarjalnost in negira vsa pravila javne porabe, bi bil proti moji vesti, ko bi se to prej ali slej razkrilo, pa molka tudi pred vlado, ki me je imenovala, ne bi mogla upravičiti," je zapisano v danes medijem razposlanem pismu. V njem izraža domnevo, da je zdaj tudi ministru jasno, da ne bo več mogoče sestaviti programa filmov, ki bi jih lahko posneli letos, in da je vsak poskus, da bi denar - ki ga je veliko! - razdelili brez javnega poziva, obsojen na takojšnje tožbe producentov, ki niso imeli možnosti, da bi se prijavili na poziv.

Mahnetova: Lahko ste slepi in gluhi!

"Lahko ste slepi in gluhi, vendar to pomeni, da ščitite ljudi, ki, vsem na očeh, uničujejo slovensko filmsko produkcijo! Da je Malčič (v.d. direktorja sklada Stane Malčič) ob svojem početju, ko ni opravljal nalog uprave in namesto tega mimo vseh pravil, nepooblaščeno, konspirativno in takorekoč privatno obljubljal in delil javni denar, moral onemogočati nadzor, je seveda umevno," meni Mahnetova.

Mahnetova zavrača teze, da gre pri njenih opozorilih za politične motive. Ob nastopu mandata je imel minister vse njene simpatije in podporo v prizadevanjih, da za kulturo zagotovi več denarja. Ministru očita, da s svojim ravnanjem sam naravnost izziva kritiko, katere najglasnejši akter je opozicija. Spomni ga, da bi mu urejene razmere v filmskem skladu in cvetoča filmska produkcija, za katero materialni okviri najbrž še nikoli niso bili tako ugodni, olajšala tudi načelovanje evropski kulturni politiki čez nekaj mesecev.

Da ne lažem , vedo vsi, razen vas

"Vaše ravnanje ostaja nerazumljivo," je Marjetica Mahne sporočila ministru za kulturo. In dodala: "Da ne lažem, najbrž vedo vsi, razen vas. Tudi ne dvomim, da bodo pristojne institucije moje trditve potrdile in razkrile tudi razsežnosti dogajanja, o katerih sedaj ne govorim. Bojim se, da bodo posledice vašega ravnanja bistveno bolj usodne za slovenske filmarje - zanje bo tedaj prepozno, njim nihče ne bo mogle povrniti izgubljenega časa."