Kot je še zatrdil, odločitev ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova, da konec julija ne obišče Slovenije, s tem ni povezana.

"Nekateri mediji" napihujejo zadevo?

Nekateri slovenski mediji poskušajo "dramatizirati" situacijo in ocenjujejo, da bi utegnila odpoved Janševega obiska v Rusiji škodovati dvostranskim odnosom med državama, vendar "zadeve ne gre napihovati", je na pogovoru z novinarji na ruskem veleposlaništvu v Ljubljani ocenil Vanin.

Vanin: Zgodovinski spomin naroda je močnejši

Vezi med Slovenijo in Rusijo so namreč po njegovih besedah izredno dobre in jih tovrstne odločitve ne morejo pokvariti. "Odnosi med slovenskim in ruskim narodom so edinstveni in nihče nas ne more skregati," je še izpostavil veleposlanik ter dejal, da "vlade in politiki prihajajo in odhajajo, zgodovinski spomin naroda pa je močnejši".

"Srečanje je bilo odpovedano pravočasno"

Srečanje Janše in Putina je bilo sicer po besedah Vanina dogovorjeno na pobudo slovenske strani, Ljubljana pa je ob odpovedi srečanja kot razlog navedla druge nujne obveznosti slovenskega premiera. Na vprašanje, kdaj točno je bilo srečanje odpovedano, je Vanin odgovoril le "pravočasno".

Tudi Lavrov ima neodložljive obveznosti

Glede odločitve, da Lavrov julija ne bo obiskal Slovenije, s katero je ruska stran pred nekaj dnevi seznanila slovensko vodstvo, je Vanin zatrdil, da je ne gre povezovati z omenjeno odločitvijo premiera Janše. Kot je povedal, ima minister ravno takrat neodložljive obveznosti v Minsku.