Tako je bil leta 1996 zmagovalec Zviad Endeladze, o katerem zagotovo niste še nikoli slišali. Za gruzijski klub Margveti je zabil kar 40 golov. Leto pred tem je bil najboljši Arsen Avitisjan iz Armenije, ki je zabil gol manj, absolutni rekorder pa je Romun Dudu Georgescu, ki je leta 1977 zabil neverjetnih 47 golov! Tudi letošnji zmagovalec je presenetljiv, toda ne zaradi števila doseženih zadetkov, pač pa zaradi tega, ker po nogometni izobrazbi sploh ni napadalec!

Francesco Totti, nogometaš in kapetan Rome, se je v prvi italijanski ligi med strelce vpisal 26-krat, kar sicer ni bilo največ med vsemi napadalci v Evropi, a so se tisti, ki podeljujejo Zlati čevelj, odločili za sistem, ki je pisan na roko nogometašem iz najmočnejših prvenstev. Število golov namreč pomnožijo s koeficientom, ki se razlikuje od lige do lige. Tako gole nogometašev iz italijanske, angleške, španske, francoske in nemške lige pomnožijo z dva, kar pomeni, da bo napadalec iz Hrvaške praktično nemogoče dobil Zlati čevelj, četudi bo zabil 34 golov, kot je letos uspelo Eduardu Da Silvi iz zagrebškega Dinama, ki je bil skupaj z Afonsom Alvesom iz Heerenveena po golih tudi najučinkovitejši strelec evropskih prvenstev. Odkar so uvedli takšen sistem točkovanja golov, se še ni zgodilo, da bi Zlati čevelj domov odnesel vezist, sploh prvič pa se je zgodilo, da sta bila dvakrat zapored najboljša nogometaša iz iste države. Pred Tottijem je bil namreč "capocannoniere" evropskih prvenstev Luca Toni, novopečeni nogometaš Bayerna, ki je leta 2006 čevelj osvojil z 31 doseženimi goli.

Leta 1976 rojeni Totti, ki bo 27. septembra praznoval 30. rojstni dan, se je po besedah njegove mame Fiorelle nogometu zapisal, še preden je prvič odprl oči. "Ko sem nekega dne hodila po plaži in opazila fante, ki so igrali nogomet, je Francesco močno zabrcal v mojem trebuhu. Takrat sem vedela, da bo postal nogometaš," se spominja mama Totti, ki danes nima razloga, da ne bi bila ponosna na svojega sina. Konec koncev je spoštoval njeno največjo željo in ostal zvest Romi, čeprav so ga snubili Barcelona, Real Madrid, AC Milan, Inter, Chelsea in Manchester United, poleg tega pa je tudi eden redkih Italijanov, ki le s težavo mirno hodi po ulicah Rima. Totti je pač simbol, nekateri pa že glasno namigujejo, da bi moral 29-letnik postati prvi še aktivni italijanski nogometaš s spomenikom. "Totti je naš novodobni cezar," pravijo navijači Rome, nogometaš pa skromno odgovarja: "Dejstvo pač je, da sem zaljubljen v Rim in Romo, zato sem tudi ostal. Mislim pa, da so namigovanja o spomeniku pretirana. Konec koncev nisem mati Tereza, sem zgolj nogometaš." In dejstvo je, da je Totti v tem pač najboljši. V matematiki brez dvoma ne blesti, prav tako mu preglavice dela logika. Totti je namreč poznan kot ne najbolj pameten nogometaš, konec koncev pa je pred časom celo izdal knjižico, v kateri so zbrani vici na njegov račun. In kateri je najbolj sočen? Šala, da so bila najhujše obdobje v njegovem življenju tri leta, ki jih je preživel v prvem razredu osnovne šole, je v samem vrhu. "Francesco ni neumen. Zagotovo pa je, da ne prebira finančnih časopisov in leposlovja. Prav tako se ne spozna na kvantno fiziko. Konec koncev je v mladosti pač ves čas posvetil zgolj nogometu. Še risank ni gledal, vedno zgolj nogomet," pravi Tottijev brat Riccardo, ki skupaj z zvezdnikom Rome vodi motociklistično moštvo Totti Top Sport, skupaj pa sta ustanovila tudi nogometno šolo Number Ten.