Vodstvo stranke je Pahorju sicer svetovalo, naj ne kandidira za predsednika, temveč naj stranko raje popelje na parlamentarne volitve prihodnje leto. Včeraj je sam napovedal, da se bo danes opredelil tudi do aktualnih notranjepolitičnih zadev, kar bi lahko bil znak, da se pripravlja, da bo stranko poskusil popeljati do zmage na parlamentarnih volitvah.

Peterle in Jelinčič tudi brez Pahorja pričakujeta zanimivo tekmo

Borut Pahor se je po mnenju kandidata za predsednika republike in poslanca v Evropskem parlamentu Alojza Peterleta odločil razumno, kljub temu pa bo on delal naprej, "s predpostavko, da se močan kandidat lahko še pojavi". Drugi predsedniški kandidat prvak SNS Zmago Jelinčič meni, da je Pahor "s tem dokazal, da se v bistvu boji prevzeti odgovornost predsednika, navkljub temu, da gre zgolj za protokolarno zadevo". Oba kandidata pa se strinjata, da bo tekma za predsedniško mesto zanimiva.

Stranka želi, da jo popelje na volitve

Borut Pahor je konec marca javnosti sporočil, da se je pripravljen podati v predsedniško tekmo, vendar le, če bi užival zaupanje "najožjih sodelavcev in volivcev". "Tej osebni želji pa sem se pripravljen odreči, če takšne podpore ne bo," pa je 3. aprila povedal ob predsedstvu stranke. Pahor je nato v začetku maja napovedal, da bo o kandidaturi za predsednika republike odločilo predsedstvo stranke, ki mu je svetovalo, naj ne kandidira za predsednika, kljub temu pa so mu dali proste roke glede odločitve o morebitni kandidaturi.

Dobre možnosti za zmago na predsedniških volitvah

Javnomnenjske raziskave sicer kažejo, da bi Pahor, v primeru kandidiranja, postal tretji predsednik samostojne Slovenije. Tudi po zadnji raziskavi Politbarometer so anketiranci največ podpore namenili prav Pahorju (31 odstotkov), na drugo mesto pa se je uvrstil poslanec v Evropskem parlamentu Lojze Peterle s 24 odstotki. V primeru, da bi se v drugi krog predsedniških volitev uvrstila Pahor in Peterle, pa bi Pahor dobil 51 odstotkov glasov, Peterle pa 32.