"Še enkrat poudarjam, da so napake iz prejšnjih mandatov," je bil včeraj dobre volje minister za zdravje Andrej Bručan, ko je predstavljal poročilo o supernadzoru izvedbe gradnje Onkološkega inštituta (OI). Nadzor je pravočasno opravilo podjetje Loka inženiring, direktorja Sreča Barbiča pa včeraj niso povabili na tiskovno konferenco.

Po ministrovih besedah je bil projekt izgradnje OI (stavbe H,R,D,E) izpeljan v mnogih fazah nestrokovno, v nekaterih netransparentno, v določenih pa celo v nasprotju z veljavno zakonodajo, zaradi česar se je gradnja zavlekla, stroški pa povečali. Kljub temu, da je bil leta 1999 potrjen projekt izvedbenih del, je leta 2000 prišlo do sprememb pri brahiradioterapiji, v objektu D, E in H. Spremenili so 8700 od skupaj 35.000 kvadratnih metrov površin. Bručan je med drugim dejal, da je bil nadzor v skladu z zakonom določen šele leta 2003, in to za nazaj.

Minister je še povedal, da je delovna skupina za reševanje odprtih vprašanj onkoloških bolnikov ob včerajšnjem pregledu prostorov ugotovila, da so novi prostori OI "ena izmed trenutno najboljših bolnišničnih gradenj in absolutno najboljša bolnišnica za onkologijo v Evropi". Bručan je prepričan, da bo selitev bolnikov v celoti konec julija, saj je tudi Mestna občina Ljubljana pri pregledu za pridobitev uporabnega dovoljenja za objekte D0 in D1 ugotovila tehnično brezhibnost.

Kljub temu pa po Bručanovih besedah izvajalec del že odpravlja napake na vodovodnem omrežju, zaradi česar, kot smo poročali, ni bilo mogoče odpraviti legionele, bolniki pa nimajo dovolj tople vode. Bručan je povedal, da je bil na OI nazadnje zasebno minuli petek in ni opazil, da bi bile kakšne težave s prezračevanjem in klimatskimi napravami ter da je "standard bivanja visok".

Nadzor se bo (tako Bručan) še nadaljeval in bo trajalo še kar nekaj časa, "preden bodo vse napake, ki so bile storjene v prejšnjem, ne v tem obdobju, odpravljene. Teh ni mogoče opraviti v tako kratkem času," je še dodal minister.