*** Sta se Janša in Sanader dogovarjala za incidente? Povejte svoje mnenje!***

O tem namreč mora obstajati dokumentacija tudi v parlamentu. Rop trdi, da sta se Sanader in Janša v predvolilnem letu dogovarjala glede incidentov na morski meji.

Posebno pomenljivo pa je novo odkritje. Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije je namreč 28. septembra 2004 objavil poročilo, v katerem piše, da sta Sanader in Janša dogovorjena glede izzivanja incidentov v Piranskem zalivu, s čimer bi diskreditirala takratno slovensko vlado, ki jo je vodila LDS. »Sanader bi Janši tako pomagal na oblast,« piše v poročilu, ki ga je inštitut objavil le nekaj dni pred slovenskimi volitvami 2004. Nekdanji premier Anton Rop (SD) je izjavil, da je tajna služba Sova leta 2004 spremljala komunikacijo med hrvaškim premierom Ivom Sanaderjem in takratnim vodjo slovenske opozicije Janezom Janšo (SDS) in da sta se dogovarjala o inscenaciji incidentov v Piranskem zalivu pred volitvami v Sloveniji.

*** Sta se Janša in Sanader dogovarjala za incidente? Povejte svoje mnenje!***

Na drugi strani je vlada, ki jo vodi Janez Janša, sporočila, da v Sovi podatkov o takšnih prisluhih ni. Kdo torej laže in kdo govori resnico? Ali prisluškovanja sploh ni bilo ali pa so dokazi uničeni? Parlamentarna komisija za nadzor tajnih služb ima možnost ugotoviti, ali so Ropove izjave vsaj načeloma resnične.

Sova namreč tej komisiji vsako leto pošlje letna in četrtletna poročila o delu. Tako je poslala tudi poročila za leto 2004. V teh poročilih so navedeni vsi podatki o aktivnosti Sove, tudi o tem, koliko telefonskim priključkom doma in v tujini je služba prisluškovala, in ob vsakem prisluhu mora biti navedena informacija o odredbi sodišča ali direktorja Sove, na podlagi katere se je prisluh vršil. Če torej Ropove trditve držijo, mora za to obstajati dokaz v parlamentu. Predsednik komisije Pavel Gantar (NP) zagotavlja, da je arhiv komisije za zdaj nedotaknjen.

*** Sta se Janša in Sanader dogovarjala za incidente? Povejte svoje mnenje!***

Vse, kar morajo zdaj narediti poslanci, je, da primerjajo navedbe iz letnih poročil Sove s trenutnimi evidencami Sove. Tako bodo lahko ovrgli ali potrdili Ropove besede. Če jih bodo potrdili, bodo morali najti tudi posnetke prisluhov Sanaderju. Če jih ne bo, bodo morali preveriti, ali je v zadnjem času kdo posegal v arhive Sove in ali je bilo kaj uničeno.

V torek bo parlamentarna komisija zaslišala tako Toneta Ropa kot nekdanjega direktorja Sove Iztoka Podbregarja.

*** Sta se Janša in Sanader dogovarjala za incidente? Povejte svoje mnenje!***