Tanko je Ropovo trditev, da je Sova s prisluškovanjem izvedela, da sta se predsednik vlade, takrat še opozicijski voditelj Janez Janša in predsednik hrvaške vlade Ivo Sanader telefonsko dogovarjala za incident v Piranskem zalivu, označil za laž. Teh trditev namreč po navedbah Sove ni nikjer v njenih arhivih in tako ne držijo, je dejal vodja poslanske skupine SDS.

Rok Praprotnik: "V četrtem vmesnem poročilu nič novega"

Tanko: Znotraj Sove je delovala tajna skupina pod nadzorom SD

Sicer pa informacije, ki jih je Rop predstavil javnosti, po Tankovem mnenju samo še dodatno utemeljujejo, da Sova ni delovala zakonito in da je znotraj agencije obstajala še posebna tajna skupina, ki je očitno delovala pod nadzorom SD, kot naslednice nekdanje komunistične partije. Ta del je najbrž tudi pripravljal naloge, poročila in tudi izmišljene konstrukte za nalogodajalca, je dejal.

Ropove izjave po Tankovih besedah pritrjujejo tudi temu, da je komunikacija med njim in Sovo potekala mimo uradnega, predpisanega in z zakonom določenega načina delovanja Sove. "Kaže, da se je morda zgodilo še marsikaj nepojasnjenega in to daje dodatno razmišljanje, da je poslanec SD tudi aktivno sodeloval pri zlorabah Sove v politične namene in pri obračunavanju s političnimi nasprotniki," je dejal vodja poslanske skupine SDS.

Tanko: Gre za akcijo širših dimenzij

Dokler se v SD ne odzovejo in opredelijo do nezakonitega delovanja Sove in Ropa, po Tankovih besedah kaže na to, da gre za načrtovano in koordinirano akcijo. Da gre za akcijo širše dimenzije, kaže tudi seja komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki je sicer sklicana na pobudo SDS, vendar pod popolnoma drugačnim naslovom, kot ga je ta predlagala, je še pojasnil. Tako je očitno tudi pri delu komisije prišlo do zlorabe in potvorbe, je dodal Tanko.

Vlada: Sova nezakonito prisluškovala slovenskim državljanom

Tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak je na predstavitvi vmesnega poročila delovne skupine za oceno dela Sove dejal, da "Ugotovitve kažejo na sum nezakonite uporabe opreme za nadzor GSM aparatov v Sloveniji med letoma 1999 in 2005.

Vlada bo poročilo poslala vrhovnemu državnemu tožilstvu in upravo kriminalistične policije zaprosila, da pristojni organi preiščejo sum nezakonite uporabe opreme Sove za nadzor mobilnih komunikacij, je še dodal Hajdinjak.