Sova pa je včeraj na vprašanje kabineta predsednika vlade odgovorila, da v njenih bazah ni izsledka, na katerem bi bil dokumentiran pogovor med Janšo in Sanaderjem. Če se je torej hrvaškemu predsedniku vlade res prisluškovalo, v kabinetu predsednika vlade sklepajo, da je to potekalo zunaj zakonitega delovanja agencije.

"Ne dvomim, da če bi bila v tem vsaj trohica resnice, bi Rop, glede na to, kaj zdaj počne, in na njegovo politično kulturo, to z veseljem uporabil pred volitvami," je včeraj dejal Janša. "Dejstvo je, da doslej ravnanj Janeza Janše nisem razkril predvsem zato, ker sem se zavedal posledic za slovensko državo in njen mednarodni ugled," je povedal Rop in dodal, da je medijem, potem ko so ti razkrili podatke, samo pritrdil. Pričakuje, da bo preiskava potrdila točnost njegovih navedb.

Rop sicer ni prejel nobene odveze molčečnosti, zato je novinarjem spregovoril, ker "ne more zanikati tistega, kar je bilo že objavljeno". Ob tem pa je zatrdil, da sta za informacijo vedela samo on in takratni direktor Sove Iztok Podbregar. O ugotovitvah niso obveščali niti policije, ampak so zgolj pozivali, naj se ne povzroča konfliktov in sporov.

Za razjasnitev vseh vprašanj so poslanci SDS že zahtevali nujno sejo parlamentarne komisije za nadzor obveščevalno-varnostnih služb, na kateri bi zaslišali Ropa in Podbregarja. "Upam, da si bo Podbregar vzel čas," je dejal poslanec SDS Miro Petek.

Glede na to, da želi tudi predsednik komisije Pavel Gantar priti "resnici do dna", sklic ne bo problem. Edino s to razliko, da bi na seji Gantar pregledal zakonitost prisluškovanja. "Najprej bomo skušali dobiti uredbe o prisluškovanju, ki bi morale biti izdane v takšnih primerih; če se bo izkazalo, da iz njih niso razvidna vsa dejstva, bomo zahtevali prepise, če obstajajo oziroma v kakršni koli obliki že obstajajo," je dejal Gantar.