Prvi razlog, da Ruse zanima, kako živijo njihovi izjemno bogati sonarodnjaki, je ta, da se njihovi milijardni posli odvijajo v »motnih vodah«, drugi pa, da so si mnogi milijarde nabrali z nezakonito privatizacijo najbolj cenjenih državnih družb. Ljudi seveda zelo zanima, v kakšnih rokah se je znašlo izjemno bogastvo in kdo so pravzaprav milijarderji, ki se gibljejo v najožjih kremeljskih krogih in ki utegnejo krojiti prihodnost države, poroča Jutarnji list.

Najbolj razvpit bogataš je nedvomno Roman Abramovič, »težak« celih 19,2 milijarde dolarjev. Lastnik angleškega nogometnega kluba Chelsea je znan po tem, da zbira jahte. Zadnja, ki jo gradi, bo dolga kar dvesto metrov, zaradi njene vrhunske opreme pa se utegne pritožiti celo Nato. Značilno za dečka, ki je odrasel brez staršev in z malo igračkami, zdaj pa jih kupuje po mili volji in tekmuje z drugimi mogotci.

Andrej Meljničenko (4,8 milijarde dolarjev), soustanovitelj banke MDM, se je med novimi ruskimi milijarderji izkazoval po svoji skromnosti in dostojanstvu, dokler ni spoznal svoje sedanje soproge, nekdanje jugoslovanske mis, Sandre Nikolić. Sledila je pompozna poroka na Azurni obali, kamor je menda prispel celo sam Vladimir Putin. Ker si je nevesta želela poroke v idilični ruski cerkvici, jo je dal Meljničenko ročno razstaviti in znova postaviti v Franciji! Za Sandrin rojstni dan pa je najel Jennifer Lopez, ki je slavljenki odpela »Happy Birthday« v posebnem nastopu za 20 milijonov dolarjev.

Zbiranje oktanskih lepotcev je znan hobi bogatašev in nič drugačen ni Rustam Tariko (5,5 milijarde dolarjev), lastnik imperija Ruskky Standart. Prvi v Rusiji je kupil novega maybacha za pol milijona evrov, potem pa še dražjega marcedesa SLR. Tarikova jahta Terrible je menda najhitrejša v sredozemskem morju, bogataš pa rad prireja tudi dirke z drugimi mogotci in s tem poveličuje lastno vrednost in moč, ocenjujejo psihiatri.

Mihail Fridman (13,5 milijarde dolarjev) je ostanek stare garde oligarha iz Jelcinovih časov, ki je prešel vse turbulence svoje generacije po vzponu Putina na oblast. V javnosti ima imidž pridnega »dečka«, ki večinoma ne izpada iz klasičnega bogataškega načina obnašanja. Toda ta malce okrogli moški prisega na samurajsko filozofijo in ima doma celo kolekcijo originalnih mečev nekdanjih japonskih bojevnikov, do katerih je izjemno težko priti.

Pjotr Aven (3,8 milijarde dolarjev), predsednik Alfa-Banke, je pozornost ruske javnosti pritegnil, ko je s soprogo Eleno kupil 30 milijonov dolarjev vredno posestvo v Veliki Britaniji – z majhno, a pomembno podrobnostjo. V dvorcu je namreč dal urediti podzemni bunker z opremo za preživetje, kjer lahko preživi 30 dni. Sistem vključuje tudi infrardeče žarke in mikrofone, bunker pa varujejo tudi stražarji.