Predlagani sklep bo omogočil, da se policiji zagotovijo pogoji za izvedbo predkazenskega postopka v zvezi s sumi storitve uradno pregonljivih kaznivih dejanj v povezavi s Sovo, je na novinarski konferenci pojasnil vladni tiskovni predstavnik Valentin Hajdinjak.

"Opozicija lahko premiera sprašuje na redni seji DZ"

"Opozicija ima vrsto instrumentov in možnosti, da predsedniku vlade zastavi tudi konkretna vprašanja," je šedejal tiskovni predstavnik Valentin Hajdinjak v odgovoru na vprašanje, ali ima premier Janez Janša že načelen odgovor na poziv opozicijskih poslanskih skupin za čimprejšnji sestanek v zvezi s pismom Andrijane Starina Kosem. Prva takšna možnost bo po Hajdinjakovih besedah že v ponedeljek, ko bodo na dnevnem redu redne seje DZ tudi vprašanja poslancev.

Vladni tiskovni predstavnik je dodal, da ima opozicija možnost zastaviti prva tri poslanska vprašanja "in tako je v njeni domeni in tudi iznajdljivosti, kaj ga bo vprašala". Poudaril je še, da pobude v kabinetu predsednika vlade še niso prejeli, zato je tudi ne morejo komentirati.

Za pogovor opozicije z Janšo verjetno ni podlag

Po mnenju vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka za zahtevo opozicije za pogovor s predsednikom vlade Janezom Janšo v zvezi s pismom nekdanje državne sekretarke Andrijane Starina Kosem "verjetno ni nobene podlage v aktih državnega zbora in ne v zakonu o vladi ali kjer koli drugje". Če že ima opozicija tako veliko željo, da se pogovori s predsednikom, mu lahko že v ponedeljek na seji DZ zastavi poslansko vprašanje, je na današnji novinarski konferenci povedal Tanko.