Na tribuno so povabili tudi nekatere člane vlade, ki so v preteklosti delovali v vodstvu zbora (Janez Janša se je zaradi odsotnosti opravičil), pa tudi nekatere vidne kritike sedanjih dogajanj v Sloveniji.

Kučana in Drnovška ne bo, Pahor pride

Tako pričakujejo - kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedal Peter Jambrek - da se bodo predsednik Foruma 21 Milan Kučan, bivši predsednik Gibanja za pravičnost in razvoj Janez Drnovšek in predsednik SD Borut Pahor odzvali njihovemu vabilu in pojasnili svoja zelo kritična mnenja o sproščenosti današnje Slovenije in stanju demokracije v naši državi, saj "je bila doslej šibkost teh mnenj v argumentaciji, ki je ni bilo." A se po naših informacijah Kučan in Drnovšek tribune ne bosta udeležila, Pahor pa je svojo udeležbo včeraj že napovedal.

Na vprašanje, ali se je Zbor za republiko po dobrih dveh letih in pol ponovno oglasil, ker so ocenili, da vlada zaradi padanja ratinga potrebuje njihovo podporo, in ali na delo te vlade v zboru nimajo nobenih kritičnih pripomb, je Jambrek priznal, da se, ko je na oblasti ekipa, ki je bila blizu ali je celo izšla iz intelektualnega kroga Nove revije, znajdejo v neki zadregi. Gre za oblast, ki so ji ob izvolitvi dajali neko podporo, vrednostna izhodišča, vendar je kljub temu kot vsaka oblast podvržena delanju napak. "Jaz se bom na tribuni potrudil, da bom predstavil tudi kritični pogled na delovanje in dosežke aktualne oblasti," je napovedal Jambrek.

In kaj vodilni predstavniki Zbora za republiko mislijo o tem, ali je Slovenija danes sproščena oziroma kje je in na katerih področjih ni sproščena?

Po besedah Petra Jambreka je morda na nekaterih področjih celo preveč sproščena, na primer pri razpolaganju s sredstvi črnega fonda, morda tudi predsednik države preveč sproščeno opravlja svojo funkcijo... "Sistemsko gledano pa smo morda na četrtini, tretjini poti, vsaj en mandat še potrebuje ta vlada, da vsaj približno sanira dvanajst let nesproščenosti na petdeset let diktature," je prepričan Jambrek.

Štuhec: Na univerzi se sproščenost ni uveljavila

Teolog Ivan Štuhec pa je opozoril, da se na univerzi sproščenost in avtonomija še ni uveljavila. Tako akademska sfera oziroma visokošolski učitelji nimajo formalne pravice diskutirati o predlogu zakona o visokem šolstvu, ker jim je vrh univerze to prepovedal. Po mnenju Štuheca je univerzitetni prostor torej še vedno globoko v tranziciji.

Jože Snoj pa je v družbi, v kateri se spušča takšna propagandna megla, kakršna se spušča danes, popolnoma sproščen, saj družba ravno s tem, ko to dopušča, dokazuje, da je sproščena. Predlagal pa je preizkus sproščenosti slovenskih medijev. "Poglejmo zvečer, koliko tega, kar smo govorili, bo na ekranu nacionalne RTV in kaj bodo uredniki, ki so zelo sproščeni, vnaprej izrezali ven. Vzemimo si pet minut časa. Tega, kar govorim, na posnetku seveda ne bo, ampak vsaj mi, ki smo tu zbrani, bomo uživali v tej sproščenosti, recimo slovenske RTV, pa Dela, pa še kakšnega drugega medija."