Andrijana Starina Kosem, nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo in nekdanja predsednica nadzornega sveta Kada, je v pismu, poslanem strankarskim kolegicam in kolegom, opisala temno plat "sproščanja". Pripoveduje namreč o "čistkah med starimi kadri". In ob tem ne misli na čistke, med katerimi bi sedanja vladajoča koalicija pometala s preostanki komunističnega režima, pač pa govori o konfliktu med veterani SDS-ovega pohoda na oblast, predsednikom stranke in vlade Janezom Janšo ter političnimi povzpetniki, "do včeraj stranki povsem neznanimi obrazi".

Zakaj prihaja v največji vladni stranki do frakcijskih bojev? Program, s katerih je šla SDS na volitve, ni program, ki ga ta vlada uresničuje. Vlada namesto zmernih gospodarskih reform izvaja program prevzemanja vzvodov oblasti. To početje je za del stranke vir nelagodja.

Vendar nelagodje ni ključni razlog za konflikte. Politika prevzemanja vzvodov oblasti povzroča gnečo pri koritu. Veterani stranke opažajo, da si vse večji del plena volilne zmage jemljejo novinci, ki jih leta 2004 ni bilo nikjer. Veterani so v volilno zmago vložili desetletje življenja. Od kod so se vzeli povzpetniki, ki si prisvajajo plen?

Če iščemo eno besedo, s katero bi opisali psihološki profil Janeza Janše, je ta beseda kakor na dlani. Predsednik je nezaupljiv. Ljudem, ki izvajajo njegov strateški načrt, dovoli, da zrastejo zgolj do določene točke. Ko zrastejo preveč, jih umakne. Zlasti velja to za osebnosti, ki se ukvarjajo z zoprnimi podrobnostmi.

Andrijana Starina Kosem je po letu 2004 kot nekakšen komet zažarela na politično-gospodarskem nebu, a je v dveh letih zrasla preveč. Znašla se je na križišču vladne oblasti in ekonomske moči. Kot pravi sama, se je s predsednikom razšla, ko je ta zahteval, naj se časopisna hiša Večer proda Avstrijcem. Kako, prosim? Predsednik vlade je zahteval, naj časopisno podjetje prodajo Avstrijcem? Ideja, da bi pomembno gospodarsko družbo na severni meji države mimo trga kupili Avstrijci, nima zveze niti z zaščito nacionalnih interesov niti z liberalizacijo, "sproščanjem" gospodarskega sistema.

Sledila je kazen. Andrijana Starina Kosem je morala kot državna sekretarka odstopiti. Kot predsednico nadzornega sveta Kada so jo odstavili. Vendar je izobčenje veteranov dvorezen meč. Res je sicer, da Andrijana Starina Kosem ni prvi padli angel trenutno najmočnejše stranke. Ivo Hvalica, leta 1993 podpredsednik SDS in prvi parlamentarni zvezdnik stranke, je leta 2000 po sporu z Janšo zapustil politično prizorišče. In počasi tone v pozabo. Razhod z Andrijano Starina Kosem je drugačne narave. Nekdanja državna sekretarka predvsem zelo veliko ve. Pozna umazane detajle. Pozna logiko delovanja omrežja ekonomske elite. Če se je predsednik vlade odrekel takšnemu kadru, so notranji boji res siloviti.

Sproščena Slovenija? Če se celo najzvestejši kadri bojijo, da bi jih dovčerajšnji zavezniki moralno diskvalificirali, ta vlada za dokončanje projekta "sproščanja" Slovenije ne potrebuje še vsaj enega mandata. Projekt ne bo končan niti v dveh mandatih. Sploh ne bo končan.