Ker je zavrnilo pritožbo nekdanje izolske županje Brede Pečan glede ugotavljanja volilnega izida občinskih volitev, župan Izole ostaja Tomislav Klokočovnik. "Takšno odločitev sem pričakoval. Zdaj bomo lahko končno mirno izpeljali projekte v Izoli, ki smo jih obljubili Izolčanom," je bil zadovoljen Klokočovnik.

Breda Pečan se je na sodbo upravnega sodišča v Novi Gorici pritožila zato, ker je občinska volilna komisija na podlagi te sodbe razveljavila glasovnice, prispele po pošti. Te so Pečanovi najprej prinesle, nato pa odnesle zmago. "Iz izpodbijane sodne odločbe izhaja stališče sodišča, po katerem je mogoče v postopku presoje pritožbe posameznega kandidata ugotoviti pravočasnost glasovanja le z žigi na ovojnicah. Samo po sebi to stališče ni v neskladju s človekovimi pravicami," je zapisano v obrazložitvi ustavne odločbe, pod katero se je podpisal predsednik ustavnega sodišča Janez Čebulj.

Breda Pečan je bila namreč prepričana, da so bile tako njej kot volilcem iz izolskega doma upokojencev kršene človekove pravice, ker te glasovnice niso bile upoštevane. "Ustavno sodišče je najvišji organ sodne veje oblasti, ki je neodvisen in zaupanja vreden. Zato njegovo odločitev sprejemam," je bila nekoliko razočarana Breda Pečan, ki je upala, da bo ustavno sodišče odločilo, da je treba glasovnice, oddane po pošti, vendarle upoštevati.

Po odločitvi ustavnega sodišče mora zakonodajalec zdaj v roku enega leta odpraviti neskladje z ustavo in natančno zapisati način glasovanja po pošti. Do takrat morajo imeti ovojnice z glasovnicami, ki po pošti prispejo k pristojni volilni komisiji, poštni žig ali pa morajo biti k tem ovojnicam priložene listine, iz katerih je razviden datum njihove oddaje na pošto. Tega v izolskem primeru ni bilo.