Teden dni pozneje bo predsedstvo s tajnim glasovanjem odločilo, kdo bo strankin predsedniški kandidat oziroma ali bo stranka zgolj koga podprla. Poleg Pahorja je evidentiranih še pet kandidatov, Mitja Gaspari, Danilo Türk, Miran Potrč, Marko Pavliha in Breda Pečan, vendar nihče od njih še ni dal soglasja h kandidaturi.

Predsednik SD Borut Pahor v tokratni izjavi po sobotni klavzuri stranke želje po kandidaturi na predsedniških volitvah ni glasneje izpostavljal.

Ponovil je le, da se mu je zdelo in se mu še vedno zdi, da ima nekatere značajske in politične lastnosti, da bi lahko vlogo predsednika republike dobro opravljal, a je treba pretehtati vse argumente za takšno in drugačno odločitev.

Pri tem bo, kot je zatrdil, skoraj enotno stališče vodstva stranke, naj SD popelje na parlamentarne volitve, nedvomno imelo pomemben vpliv. Razpravljalci so mu, tako Pahor, tudi dejali, da je na koncu odločitev njegova in da bi bilo neodgovorno takšno zahtevno nalogo prelagati na ramena drugih ljudi. Ob tem je predsednik SD dodal, da ne gre samo za odločitev o kandidaturi, temveč tudi za vprašanje, kako naj ravnajo, da bo socialna demokracija postala stalnica slovenskega političnega prostora. In zagotovil, da bo odločitev na koncu prava.

Velika večina članov predsedstva in poslancev SD je bila včeraj enotna: Pahor naj stranko popelje na parlamentarne volitve. "Za uspeh socialdemokracije v Sloveniji potrebuje naša stranka le še eno zmago, to je zmago na naslednjih parlamentarnih volitvah," je dejal poslanec Dušan Kumer. "Ne le za rezultat stranke, ampak za državljanke in državljane je mnogo pomembnejše, kdo vodi vlado, kot pa to, kdo je predsednik države," se je njegovemu mnenju pridružil vodja poslanske skupine Miran Potrč. "Trenutno smo prepričani, da slabo vlado Janeza Janše lahko premaga le dobra vlada Boruta Pahorja," zadovoljstva nad sobotno enotnostjo vodstva SD ni skrival glavni tajnik stranke Uroš Jauševec.